Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija postrožila mjere

Otpadaju izleti, Nova godina, skijanje... Što dio Hrvata odvraća od popularne destinacije

Austrija,skijanje,skijaliste,glecer,Kitzsteinhorn,zima,turizam
Davor Javorovic/PIXSELL
17.12.2021.
u 23:20

Većina skijaša je cijepljena i oni koji su rezervirali Italiju mahom će ipak ostati pri tome, kažu u Palma Travelu

Muško društvo iz Zagreba, njih desetak, planiralo je za vikend na skijanje u Italiju, u Sexten u Dolomitima. Aranžman je uplaćen prije koji tjedan, obiteljske obveze raspodijeljene, skije spremne i samo je trebalo spakirati najnužnije za dva dana na snijegu i opušteno otići na put. No, netom što je Austrija olabavila epidemiološke mjere, iz Italije hladan tuš. Od četvrtka za tu zemlju, pa onda i za tamošnja skijališta, više nisu dovoljne COVID potvrde, potreban je i negativan test na koronu, ne stariji od 24 sata, ili PCR, ne stariji od 48 sati. Necijepljeni, pak, moraju u karantenu na pet dana.

Da ne propadne novac

- Bili smo na rubu da odustanemo. Pitali smo odmah u hotelu za povrat novca, ali od toga ništa budući da smo htjeli otkazati samo dan prije puta. Kako smo cijepljeni, da nam ne propadne novac, odlučili smo dati i tih deset eura i testirati se... - govori nam Zagrepčanin uime svog društva koje je jučer ujutro ipak krenulo u Italiju.

Ta je zemlja postrožila i mjere za djecu. Do prije dva dana morali su se testirati svi iznad 12 godina, a po novom moraju to i djeca starija od šest godina. Nove mjere otežale su planove mnogima, a neka će putovanja u Italiju i otpasti. Među prvima jednodnevni izleti.

- Sad će biti nemoguće formirati grupu. Za necijepljene jednodnevni izleti više i ne dolaze u obzir. A i cijena im je od 150 do 180 kuna, pa ih testiranje dosta poskupljuje... - kazuje voditelj pulske agencije Floris Milohanović.

U zagrebačkom Mondo Travelu su zbog necijepljenih putnika već otkazali putovanje u Alto Adige, polazak u Veneciju i Veronu će realizirati, ali s manjim brojem putnika i bez necijepljenih, otkazali su i aranžman za Novu godinu u Rimu jer se čak i dio cijepljenih putnika ne želi testirati, a dobili su i prve otkaze skijaških aranžmana. Većina putnika u Italiju u idućim tjednima su, inače, upravo skijaši.

- Svi smo malo šokirani, i mi i putnici, ali i domaćini u Italiji. Ni sami još nemaju odgovore na sve što pitamo, a najviše se boje otkaza. No, prema pozivima koje smo imali u ova dva-tri dana, 90 posto cijepljenih putnika testirat će se i ostaju pri Italiji. Preostali, zajedno s necijepljenjima, traže zamjenu, mahom u Sloveniji ili BiH. S tim da je Jahorina u siječanjskim terminima, koji zanimaju većinu naših skijaša, praktički već popunjena, a pune se i slovenska skijališta. Otkaza je zasad samo nekoliko - kaže Dalibor Čanaglić, voditelj odjela skijanja u Palma Travelu.

Nije sve izgubljeno

Rezervacije skijanja su, inače, počele odlično i mnogi se nakon jedne zime bez skijanja teško mire s još jednom takvom. A da im bude teže, snijega ima gotovo svuda. Recimo, na Jahorini, u susjednoj BiH, napadalo ga je oko 120 centimetara i u funkciji je svih 47 kilometara staza. Na tom su skijalištu već prvih desetak dana ski-sezone ugostili 15.000 skijaša i, kažu tamošnji domaćini, čak pet puta više nego u to vrijeme lani. Gosti iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske imaju i privilegiju da im ne trebaju ni potvrde o cijepljenju ni testovi. Za razliku od prije nekoliko dana “otključane” Austrije, koja je uz Italiju najpopularnije odredište naših skijaša, ali za koju je potreban dokaz o cijepljenju ili oporavku od COVID-19 u posljednjih 180 dana ili negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Brzi testovi više ne vrijede, a od 6. prosinca smanjeno je i trajanje COVID potvrde s 12 na devet mjeseci. Nakon devet mjeseci, tzv. zelena putovnica vrijedit će samo onima koji se cijepe trećom dozom. Radno vrijeme ugostiteljskih lokala je do 23 sata, a u noćnim klubovima i barovima, uključujući Apres-ski barove u skijaškim centrima, obvezna je FFP2 maska. Povrh svega, zbog omikrona se u Austriji već govori i o mogućem petom zatvaranju u siječnju ili veljači.

Koliko god sve izgledalo napeto i neizvjesno, u našim agencijama misle da ipak nije sve izgubljeno.

- Do glavnog termina u kojem Hrvati odlaze na skijanje, prve polovice siječnja, ima još dva tjedna i vjerujem da će se situacija smiriti i da ćemo između Božića i Nove godine imati još jedan val razervacija. Ovo s Italijom komplicira situaciju, ali ljudi su željni skijanja, a i navikli smo već u koroni donositi odluke u posljednji tren - kaže Boris Žgomba, predsjednik uprave Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Video: Ministar Beroš: "Ispričavam se ako sam unio zabunu. Svjedočimo omikronu i preporučujemo treću dozu"

Komentara 11

GE
geler203
08:19 18.12.2021.

Sve njih potrpati u zatvore i oduzeti djecu. Što komentirati o prenositeljima zaraze.

KI
kiseli
08:24 18.12.2021.

Najbolji su mi oni na velesajmu. Cijepim se da mogu putovati

DU
Deleted user
23:53 17.12.2021.

Za elitu: mutiraj DNA i ravno u Dolomite. Za raju: živi dugo i prosperiraj, ravno na Jahorinu. Gdje se vi vidite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije