Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
siguran posao

Ove radnike u Hrvatskoj poslodavci već traže i u školama: 'Bila sam na praksi, onda sam stažirala dvije godine'

tijesto
Pixabay/Ilustracija
19.11.2023.
u 07:54

Strukovni učitelj Zoran Knežević siguran je da učenici neće imati problema s pronalaskom zaposlenja.

Zanimanje pekara godinama je deficitarno u svim krajevima zemlje. Vlasnici pekara nerijetko svoje buduće radnike počinju tražiti već među učenicima strukovnih škola. Jedna od njih je i Obrtnička škola u Koprivnici. Njezini polaznici bez problema mogu pronaći posao u struci pa se mladi sve češće odlučuju za to zanimanje.

Ante Krolo važe brašno, a Danijel Ćirković u miješalicu dodaje preostale sastojke za tijesto od kojega će napraviti peciva. Obojica su učenici završnog, trećeg razreda koprivničke Obrtničke škole za smjer pomoćnog pekara. Danijelu je, kako kaže, najteži dio u pekarstvu „ono oko frkanja, izrade peciva i tijesta”. No i on i Ante vole ovaj posao i namjeravaju od njega živjeti. Jedva čekam da završim školu, pa krećem s poslom, poručio je Ante, piše HRT

Strukovni učitelj Zoran Knežević siguran je da učenici neće imati problema s pronalaskom zaposlenja.

VEZANI ČLANCI:

- Jako je velika potražnja za učenicima pekarske struke. Naravno, poduzetnici su jako zainteresirani za takve učenike i kasnije djelatnu radnu snagu - istaknuo je Knežević, strukovni učitelj praktične nastave.

GALERIJA Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

tijesto
1/10

Četvero njihovih starijih kolega već nekoliko godina radi u jednoj koprivničkoj pekari. I zbog njih njezin vlasnik ne mora tražiti strane radnike. Smatra da bi školovanje za strukovna zanimanja umjesto tri, trebalo trajati četiri godine, a učenici bi na toj posljednjoj godini samo išli na posao... - Da poduzetnik plaća neto plaću, a država na sebe uzima doprinose i kroz godinu dana dobit će se gotova radna snaga koja će moći odmah iz škola na posao - pojasnio je Dejan Zrinski, vlasnik pekare u Koprivnici.

Pekarica Kristina je u toj pekari odrađivala školsku praksu i ostala. - Bila sam na praksi, onda sam stažirala dvije godine. Sad sam tu 2-3 godine, radim i dobro je - kazala je.

Ključne riječi

Komentara 2

KU
Kuler
13:09 19.11.2023.

Da mi je da mi nasi pekari navedu barem 1 smisleni razlog zasto bi mlad covjek pekar od 18 god, bez obiteljskih obveza, isao raditi kod njih u pekaru za 800-1.000 € mjesecno, kad za isti posao u CH ili LUX moze zaradjivati 5.500-6.500 €?

PO
poluvodič
09:37 19.11.2023.

Sve se dade srediti, da vlast hoće, ali budući da je našim političarima jedino važno steći što više nekretnina, i biti povezan sa što više muljatora na svim mogućim pozicijama, narod nikad neće biti zadovoljan. Pekarski zanat se dade završitii u roku godinu dana, sa jednom godinom prakse, dajte im 500 eura neto tijekom prakse, nek osjete kako je zarađivati vlastiti novac, bit će sretni i zadovoljni, a dalje kako hoćeju.. Tako treba sa svim "jednostavnim" zanatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije