Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRUČJE GDJE JE POSIJANA SMRT

Ovo mjesto je bilo zabranjeno čovjeku čak pola stoljeća: Britanci ga zovu 'otok smrti', a razlog je jeziv

Ilustracija
Foto: FREEPIK
1/2
24.04.2024.
u 12:55

Na otoku Gruinardu tijekom Drugog svjetskog rata proveden je tajni eksperiment s antraksom, što je rezultiralo dugogodišnjom karantenom otoka zbog opasne kontaminacije.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća BBC je započeo istraživati izvješća o tajnim i šokantnim eksperimentima tijekom Drugog svjetskog rata, opasnoj kontaminaciji područja te neobjašnjivim uginućima životinja na otoku Gruinard, u blizini obale Škotske.

Reporter Fyfe Robertson je istaknuo da se ne radi o okultizmu ili praznovjerju, već o priči koja je započela 1942. godine, tijekom Drugog svjetskog rata. Tada je skupina znanstvenika preuzela otok i organizirala pokuse za koje je malo tko znao. Novinar BBC-ja je želio istražiti priče o opasnim aktivnostima na Gruinardu, no Ministarstvo obrane je proglasilo cijelo područje zabranjenim.

Robertson nije uspio uvjeriti lokalno stanovništvo da ga brodom odveze do otoka kako bi ga pobliže pogledao. Bili su previše uplašeni. I tako je Gruinard ostao zabranjena zona više od pola stoljeća, sve dok ga vlasti nisu proglasile sigurnim 1990. godine. Točni detalji o tome što se dogodilo na otoku pojavili su se 1997. godine, kada je skinuta oznaka tajnosti s filma koji je snimila vojska.

Film, naime, prikazuje pokuse provedene sa zloglasnim antraksom koji je Britanija htjela staviti u oružje tijekom Drugog svjetskog rata. Projekt pod nazivom "Operation Vegetarian" započeo je pod vodstvom Paula Fildesa, tadašnjeg šefa odjela za biologiju u Porton Downu, vojnoj ustanovi u Wiltshireu u Engleskoj, koja postoji i danas. Porton Down prvi je put osnovan 1916. kao Eksperimentalna postaja Ministarstva rata za proučavanje učinaka kemijskih agenasa oružja, koji su se sve više koristili kako je Prvi svjetski rat napredovao. U 1940-ima, dok je Britanija ponovno bila u ratu, Porton Down je bio zadužen za razvoj biološkog oružja koje bi se moglo upotrijebiti protiv nacističke Njemačke s katastrofalnim učinkom, minimizirajući stvarnu izravnu borbu između trupa.

VEZANI ČLANCI:

Kako bi shvatili kako koristiti antraks kao oružje, znanstvenicima je trebao otvoreni prostor, daleko od naseljenih područja. U ljeto 1942. vojska je kupila nenaseljeni otok Gruinard od 522 hektra i zabranila pristup mještanima. Vojni tim, pod nadzorom istraživača, počeo je provoditi zastrašujuće eksperimente. Koristili su stoku dovedenu na otok kako bi vidjeli učinke antraksa.

Rezultati su bili užasavajući - nekoliko dana nakon izlaganja ovce su počele pokazivati simptome i brzo su umirale. Njihova tijela su maknuta, a zatim spaljivana ili zakopana. Projekt je nastavljen do 1943. godine, a vojska ga je ocijenila uspješnim. Međutim, Britanci su odustali od antraksa kako je saveznička invazija Normandije napredovala.

Do 1952. Britanija je razvila drugačije oružje za masovno uništenje i uspjela u svojoj ambiciji da postane treća svjetska nuklearna sila. Četiri godine kasnije okončala je programe za razvoj kemijskog i biološkog oružja, 1975. ratificirala je Konvenciju o biološkom oružju koja zabranjuje bilo kakvu njegovu uporabu, proizvodnju ili skladištenje, prenosi Telegraf.

FOTO U kojim državama se građani osjećaju najsigurnije? Hrvatska u top 10, pri vrhu zemlja iz susjedstva

Ilustracija
1/10

Posljedice "Operacije Vegetarijanac" bile su pogubne za otok. Antraks je vrlo otporan i može preživjeti desetljećima u tlu. Pokusi su učinili Gruinarda previše opasnim za život ljudi ili životinja, a čak je i kišnica bila potencijalno smrtonosna. Vojska je otok stavila u karantenu na neodređeno vrijeme. U desetljećima koja su uslijedila, nakon završetka Drugog svjetskog rata, bilo je pokušaja da se mjesto dekontaminira kemijskim tretmanima i kontroliranim spaljivanjem, ali pokazalo se da su oni neučinkoviti.

Niz testova 1971. godine pokazao je da iako na površini nema spora antraksa, one još uvijek postoje u tlu, stoga predstavljaju ozbiljnu opasnost za svakoga tko kroči nogom na otok. Pet godina kasnije znanstvenici su se vratili kako bi ponovno pokušali s dekontaminacijom, "natapanjem" otoka mješavinom morske vode i formaldehida, kao i uklanjanjem/spaljivanjem kontaminiranog gornjeg sloja tla. Ovaj put su bili uspješniji i konačno, 24. travnja 1990., nakon 48 godina karantene, vlada je Gruinard proglasila slobodnim od antraksa.

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio u nigdje, a drugi je naš najveći ponos

Ilustracija
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije