Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI

Pada blokada, ali tri poglavlja Ljubljana zadržava kao taoce

zbogar
Arhiva VL/AFP
VL
Autor
STOJAN DE PRATO | BRUXELLES
01.10.2009.
u 16:13

Tri će blokirana poglavlja Ljubljana, međutim, zadržati kao taoce: Ribarstvo, Okoliš te Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. Iako je Europska komisija potvrdila da za njihovo otvaranje nema zapreka, Slovenija ih i dalje blokira.

Sutra, dva i pol dana pred četvrtu obljetnicu pokretanja pristupnih pregovora EU i Hrvatske, koji su započeli oko 1.30 ujutro 4. listopada 2005., će na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) u Bruxellesu konačno pasti slovenska blokada.

EU će s Hrvatskom otvoriti pregovore o šest poglavlja europskog zakonodavstva: Slobodi kretanja kapitala, Porezima, Poljoprivredi i seoskome razvoju, Sigurnosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici, Pravdi, slobodi i sigurnosti te o Područnoj politici i usklađivanju ustrojnih sprava.

Istovremeno će zatvoriti pregovore o pet poglavlja: Slobodi kretanja radnika, Pravu trgovačkih društava, Carinskoj uniji, Statistici i Transeuropskim mrežama.

Tri će blokirana poglavlja Ljubljana, međutim, zadržati kao taoce: Ribarstvo, Okoliš te Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. Iako je Europska komisija potvrdila da za njihovo otvaranje nema zapreka, a s time se složilo i 26 zemalja članica, Slovenija ih bez suvislog obrazloženja i dalje blokira.

Nakon IGC-a za otvaranje će preostati još pet, a za zatvaranje 11 poglavlja.

Sa strane EU IGC-om će supredsjedati predsjedatelj vijeća EU, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, a s hrvatske strane njegov kolega Gordan Jandroković. Nakon IGC-a, njih će dvojica sutra poslije podne sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom pregovarati o načinu rješavanja slovenskog spora o granici s Hrvatskom.

Ključne riječi

Komentara 145

BT
bili-tartuf
20:32 01.10.2009.

...Promise....LP...

PI
Pippo9
16:31 01.10.2009.

To su neistine jer je postignut dogovor i blokada je pala i sad nas ništa ne koči u ulasku u EU

RA
rakun235
17:19 01.10.2009.

pippo9 nema straha za vas a treba da sacekate da Srbija dovrsi pregovore,idete zajedno u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije