Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ambasadori dobročinstva

Palijativnim korisnicima vrijedna donacija u krevetima i invalidskim kolicima

Foto: Palijativni tim LiPa
1/2
28.03.2024.
u 15:11

U Hrvatskoj je palijativna skrb velik problem i izazov, na što upozoravaju brojne udruge i sami pacijenti

Zaklada Novo sutra, čiji je osnivač poduzetnik Pavao Vujnovac, donirala je 18 tisuća eura vrijednu opremu udruzi Palijativni tim LiPa iz Pakraca i Lipika u sklopu projekta „Ambasadori dobročinstva“. Projekt je dio donacijskog ciklusa Zaklade vrijednog 430 tisuća eura, a kojim su podržani projekti brojnih udruga, studenti, djeca iz domova i izbjeglice iz Ukrajine. Donacija udruzi Palijativni tim LiPa uključuje 12 elektromotornih kreveta s 12 specijalnih madraca, invalidska kolica, 25 toaletnih kolica s posudom te ostalu opremu važnu za brigu o pacijentima kojima je to najpotrebnije. 

Oprema je dovezena u Pakrac u prostor posudionice pomagala PT LiPa i neki korisnici će svoje krevete dobiti već za blagdan Uskrsa, priopćili su iz udruge. Donaciju je uručio Davor Relatić, upravitelj zaklade, koji je naglasio velike izazove koji postoje u palijativnoj skrbi, pogotovo u manjim sredinama: 

- Jedan od razloga zašto smo podržali Palijativni tim LiPa je upravo to što je u Hrvatskoj palijativna skrb jako slabo razvijena s obzirom na potrebe. Drago nam je što smo mogli pomoći udruzi koja je uistinu dobar primjer na razini cijele Hrvatske, a nadamo se da ćemo donacijom podići svijest o palijativnim potrebama brojnih naših sugrađana – rekao je Relatić.

Opremu i pomagala preuzela je predsjednica udruge Ljerka Pavković. Prema njezinim riječima, donacija će im uvelike pomoći u svakodnevnoj skrbi za bolesnike:  - Kreveti su nam vrlo važan dio opreme za palijativne korisnike. Sada smo konačno u mogućnosti pomoći više građana – istaknula je Pavković.

U Hrvatskoj je palijativna skrb velik problem i izazov, na što upozoravaju brojne udruge i sami pacijenti. Stanovništvo je sve starije i raste broj onih koji su ovisni o pomoći i skrbi drugih. To je posebno velik problem u manjim sredinama, gdje je prisutan i snažan trend depopulacije. Palijativna skrb u Hrvatskoj često počiva na volonterskom radu i dobroj volji nesebičnih ljudi, koji djeluju uz bok zdravstvenih djelatnika i institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije