njihov prvi susret

Papa i čelnik anglikanaca Welby zauzet će se za zaštitu obitelji

papa franjo
Reuters/PIXSELL
14.06.2013.
u 14:12

Zauzimanje za ujedinjenje kršćana proizlazi iz Kristove želje - kazao je Papa Franjo.

VATIKAN – Za zaštitu ljudskog života i obitelj temeljene na braku, kao i za veću socijalnu pravdu, zauzet će se Katolička crkva i anglikanska zajednica suglasili su se papa Franjo i nadbiskup Canterburyja, primas anglikanske zajednice, Justin Welby. Papa Franjo primio je danas u Vatikanu anglikanskog primasa Welbyja. To je bio njihov prvi susret, jer Welby nije došao na inauguraciju pape Franje pošto je dva dana poslije trebao preuzeti nadbiskupiju u Canterburyju.

- Zauzimanje za ujedinjenje kršćana proizlazi iz Kristove želje - kazao je Papa.

Poslije privatnog razgovora i razmijene poklona, Franjo i Welby zajedno su molili u kapeli Redemptoris Mater, a zatim su ručali u restoranu doma Satna Marta.

Franjo je ponovio riječi Pavla VI. s povijesnog susreta s tadašnjim angliknskim čelnikom Michaelom Ramseyem 1966. godine, odnosno kako sada Welbyja prima ne kao gosta ili stranca, već kao sugrađanina Božije obitelji. Welby je na to odgovorio kako se osjeća kao u svome domu. Franjo je zahvalio Welbyju na riječima koje je izrekao na svećanosti svoga ustoličenja u katedrali Canterburya kada je podsjetio kako obojica preuzimaju dužnost gotovo istoga dana i kako je i to razlog za obostranu podupiranje i zajedničku molitvu.

Franjo i Welby su govorili o važnosti zajedničkog promicanja kršćanskih vrijednosti u društvu koje u pitanje stavlja neke temelje suživota kao što je svetost ljudskog života ili čvrstina obiteljske institucije temeljene na braku. Isto je i u zauzimanju za veću socijalnu pravdu, za ekonomski sustav u službi čovjeka i društva.

 - Naša zadaća je, kao svjedoka Kristove ljubavi, dati glas uskliku siromašnih kako bi se napustili zakoni ekonomije koja pokoji puta čovjeka smatra samo kao potrošaća - kazao je Franjo.

Dvojica vjerskih čelnika govorila su i o miru u svijetu i teškoj sirijanskoj krizi, te pozvali na mirno riješenje sukoba.

- Potrebno je naći mirno riješenje sirijanskog sukoba kojim bi se jamčila sigurnost svom pućanstvu, uključujući manjine, među kojima je i stara kršćanska lokalna zajednica - usuglasili su se Franjo i Welby.

Glede jedinstva kršćana, bez sakrivanja razlika između anglikanaca i katolika, Welby je citirao Benedikta XVI. koji je kazao kako je \"cilj tako velik da opravdava napor hoda\". Franjo je pohvalio napor angklikanske zajednice u razumijevanju čina Benedikta XVI. kojim je omogućio povratak skupine anglikanaca pod krov Katoličke crkve.

- Uvjeren sam kako će to omogućiti bolje upoznavanje i štovanje u katoličkom svijetu duhovnih, liturgijskih i pastoralnih tradicija anglikanskog nasljeđa - kazao je papa Franjo.

>>Papa Franjo: Reforme ne mogu provesti sam, za to mi treba pomoć

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije