Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa u Sarajevu

Papa Franjo vraća Bosnu i Hercegovinu u fokus svjetske politike

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
07.06.2015.
u 23:00

Papa u razlikama vidi mogućnost izgradnje novih mostova i suradnje

Papa Franjo svojim je pohodom učinio više u privlačenju pozornosti na Bosnu i Hercegovinu nego svi bosanskohercegovački političari zajedno u posljednjih dvadeset godina. A moramo priznati da je ova država već dugo izvan fokusa Europske unije i SAD-a. Dok se oni bave nekim drugim problemima i kriznim žarištima u svijetu, misleći kako je ovdje 1995.Daytonskim sporazumom osiguran kakav takav mir, u BiH sve više raste nezadovoljstvo jer ratne rane nisu izliječene, pravda nije postignuta, a ovako ustrojena država potpuno je nefunkcionalna.

Bruxelles i Washington umjesto prijedloga ozbiljnih reformi, koji će osigurati trajni mir i zadovoljstvo sva tri konstitutivna naroda, nude tek sitne snove o europskoj budućnosti, pokazujući kako uopće ne razumiju bit problema ove države. A svijet očito ništa nije naučio ni iz krvavog rata na ovim prostorima pa se sve češće poigrava mirom. Znamo da papa Franjo pomno bira države koje će posjetiti i teme koje će otvoriti.

Iako je prije svega duhovni pastir, prepoznaje goruće političke probleme današnjice, na njih otvoreno upozorava i aktivno sudjeluje u njihovu rješavanju – od problema izbjeglica na Mediteranu, preko odnosa Palestinaca i Izraelaca i krize u Ukrajini do pomirenja SAD-a i Kube.

Nema dvojbe kako je svojim dolaskom u Sarajevo BiH kao temu u međunarodnim odnosima podigao prilično visoko, ponovno aktualiziravši probleme s kojima se susreću njezini narodi na putu postizanja mira i suživota. Pritom papa ovu zemlju ne doživljava isključivo kao problem, već model iz kojeg sama Europa može puno naučiti. Ovdje se susreću različite religije i vjere, kulture i civilizacije te nudi multikulturalnost i međusobno poštovanje različitosti, kao jedino rješenje opstanka.

Papa je svjestan da su te suprotnosti bile alibi za sukobe, ali danas u njima vidi mogućnost izgradnje novih mostova i suradnje, i to ne samo u BiH.Budući da se Europa ponosi upravo tim vrijednostima, ako ne pomogne BiH u stvaranju mogućnosti mirnog suživota različitih naroda i vjera, onda ni Europa nema ozbiljne budućnosti.

>>Papa mladima: U vama vidim volju da idete naprijed

>>Stvorimo mir za sve!Treći svjetski rat već traje i vodi se u dijelovima

Komentara 2

ST
Stipeprof
06:53 08.06.2015.

Zašto bi u Bosni bio mir kad sve tri strane hoće rat?

OK
okvarbudovič
19:52 08.06.2015.

prazne fraze!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije