Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Svježi lavovi”

Parlamentarne stranke u osječkim ograncima instalirale političare od 27 do 34 godine

11.01.2014., Osijek - Peti Sajam vjencanja u trgovackom centru Portanova. Dogradonacelnik Vladimir Ham.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
31.05.2015.
u 19:00

Nismo fikusi, uspjelo nam je i ono što nisu mogli napraviti stari lisci

Isturili su ih u prve redove, ispred moćne "stare garde". Imaju od 27 do 34 godine i vode ogranke parlamentarnih stranaka ili "cijele" stranke. Tako pomlađena, osječka politička scena priprema se za izbornu utrku.

Najmlađemu Ivanu Radiću 27 je godina i povjerenik je raspuštenog osječkog HDZ-a, dobrano uzdrmanog sukobima i podmetanjima u vlastitim redovima.

Dragan Vulin napunio je tek 29 godina, a još je lani naslijedio iskusnog Vladimira Šišljagića na mjestu čelnika HDSSB-a. Usto je i dožupan. Vladimir Ham člansku je iskaznicu HNS-a potpisao prije tri godine, ubrzo je postao dogradonačelnikom, a preuzeo je i vodstvo stranke u gradu. Sa 34 godine Ham je vršnjak Domagoja Hajdukovića, saborskog zastupnika i prvog čovjeka osječko-baranjskog SDP-a, ujedno i politički najiskusnijeg.

Pa napokon su shvatili!

Politički protivnici nerijetko ih nazivaju marionetama i fikusima, a podmlađivanje se tumači samo kao trik prije izbora. Tim "epitetima" osobito zasipaju Vulina, ponajviše zbog moćnih mu kolega poput Branimira Glavaša.

– I očekivao sam to, ne obazirem se. Kako vrijeme prolazi, promijenit će mišljenje – stava je Vulin.

Priče da zbog dobi ne mogu imati autoritet, tvrde oni, "padaju u vodu".

– Prvi je ovo put da su bez ijednog incidenta provedeni izbori u svih 14 temeljnih ogranaka HDZ-a u Osijeku. Uspio sam ono što puno stariji nisu – kaže Radić.

Ham se često, navodi, iznenadi koliko mu slobode stranački vrh daje kako u HNS-u tako i u gradskoj upravi. – Nije to trend na osječkoj sceni da se na čelo stavljaju mladi ljudi, nego su stranke napokon shvatile koliko je to potrebno – kaže Ham. A koliko će biti autonomni, ističe Hajduković, ovisi o karakteru i kako se postave.

Na političkoj bojišnici, složni su, radije gledaju vršnjake, nego "stare lisce".

– Politički je obračun među mlađima na pristojnijoj razini, stariji znaju biti puno nekorektniji. Mi češće raspravljamo argumentirano i ne vraćamo se u prošlost – smatra šef HDSSB-a. Ham ocjenjuje da je takva borba i otvorenija.

– Nemam preferencija s obzirom na dob, volim suparnika s kojim mogu sukobiti stavove, ali da se ne svađamo, nego raspravljamo. Nažalost, nije uvijek tako – nadovezuje se Hajduković.

Priznaju pak da im nije uvijek bilo lako ni u vlastitim redovima.

– Ne bih to nazvao generacijskim problemima, više je riječ o sukobljavanju mišljenja – dodaje SDP-ov uzdanik.

Ipak nisam dovoljno zreo

Čim je izabran da "uvede red" u osječki HDZ, Radić se našao na udaru kritika iz vlastite "kuće". Tada je najavljivao kandidaturu za predsjednika ogranka na izborima u lipnju, no odustao je.

– Nije riječ o strahu, nego će predsjednik biti i idući kandidat za gradonačelnika, a mislim da nisam još dovoljno životno zreo za tu funkciju – kaže Radić, koji bi mogao biti novi dopredsjednik, a i tajnik je županijskog HDZ-a.

Pitanja u stilu "gdje si ti bio 1991." ne opterećuju ih.

– Imao sam tada pet godina. Trebamo odati priznanje svim braniteljima, poginulo mi je pet članova obitelji u ratu, ali trebamo se okrenuti budućnosti – zaključuje Vulin. 

>> Božo Petrov u Vinkovcima: MOST širi mrežu i na istoku Hrvatsku 

>> Hoće li MOST uspjeti na predstojećim izborima?

Komentara 26

MA
mariosmajic
19:25 31.05.2015.

Poznavajem sve navedene ljude, ipak Osijek nije veliki grad. Ali osoba koja je zaista posebna i istice se od ostalih je mladi Radic. O decku samo pozitivno svi govore i bas mi je drago da je radom, zeljom i znanjemm postigao ovo. Ivane samo tako nastavi, vjerujem u tebe :)

12
123anamana123
19:24 31.05.2015.

Hmm, ovaj Radić mi se čini pouzdan momak, priča se o njemu i izvan političke scene ;) vidim pozitivu u njemu, pravo dobar. Samo tako mladosti naša, preuzmite državu, jedva čekam ovaj potez!!! Dokažite im da je vrijme da se fosilci smijene!

CR
crnaroda
19:41 31.05.2015.

Osobno poznajem Ivana Radića i mogu reći da nam takve osobe trebaju najviše u politici. Sa svojih 27 godina i godina ima svoju firmu, ne prima nikakvu naknadu kao tajnik HDZ-a , nije se zaposlio u nekom državnom sektoru već sam sebi plaća fakultet i plaća svoje radnike. Iza njega stoji samo rad i rezultati. Takve osobe nam definitivno trebaju u politici. Bravo Ivane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije