Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović uz autohtona hrvatska jela počastiti će uzvanike u Klovićevim dvorima.
Gosti će za dobrodošlicu na početku večeri dobiti topli kruh napravljen od šest vrsta žitarica poslužen s cvijetom soli iz Paške solane čime je simbolizirana iskrena dobrodošlice običnog čovjeka. Zaliti će ih pjenušcem Tomac brut classic s Plešivice. Slijed jela nastavit će se kozjim i ovčjim sirevima iz različitih regija praćenim organskim povrćem. Sir će gosti zalijevati istarskom malvazijom Cronica gran iz 2009. i graševinom Goldberg Belje iz 2011.
Na jelovniku državnika iz Europske unije i zemalja iz okruženja slijedit će plava riba – poslužena će im biti tri inćuna. Jedan mariniran, jedan konfitiran i jedan slani, a servirani će biti uz mladi lički krumpir. Inćune će pratiti dalmatinski Zlatan pošip iz 2010. i istarski merlot Laguna festigia iz 2010. Kao ni jedna druga svečanost, ni ulazak Hrvatske u EU ne može proći bez janjetine. Tradicionalno jelo kuhari će pripremiti na suvremen način – s bobom, grahom i kupusom, a janjeće meso oplemeniti divljim komoračem i smiljem. Uz janjetinu gosti će nazdraviti plavcem malim Stina barrique 2010. i kutjevačkim pinotom crnim De Gotho iz 2012.
Okusne pupoljke visokopozicioniranih uzvanika na kraju večeri zasladiti će salenjak – kolač kontinentalne Hrvatske, u kojemu će kuhari sažeti cijelu zemlju. Oplemenit će ga marelicama i začinima iz različitih regija.
Kraj svečane večere zaključiti će zelencem Krauthakerom u izbornoj berbi bobica 2009. te tramincem Principovac izborne berbe 2010. Istim se vinom prije 60 godina nazdravljalo na krunidbi kraljice Elizabete II. Savjetnik za svečani jelovnik je Dino Galvagno, poznat iz kulinarske emisije Masterchef.
>>UŽIVO Nikolića dočekao crveni tepih, a prati ga čak 13 vozila!
>>Pusić čestitala sugrađanima: Ljudi, uspjeli smo!