Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NESELEKTIVNE MJERE DRŽAVE'

Pavliček: Afrička svinjska kuga čavao je u lijes slavonskog svinjogojstva

Zagreb: Marijan Pavliček o slučaju HEP
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.07.2023.
u 20:30

Afrička svinjska kuga čavao je u lijes slavonskog svinjogojstva, a država neselektivnim mjerama samo dodatno otežava ionako katastrofalnu situaciju na selu, rekao je Pavliček

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (HS) optužio je u četvrtak Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da lošim mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge uništavaju domaćeg seljaka, a da svjesno ili nesvjesno pogoduju uvoznom lobiju. Afrička svinjska kuga čavao je u lijes slavonskog svinjogojstva, a država neselektivnim mjerama samo dodatno otežava ionako katastrofalnu situaciju na selu, rekao je Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik na konferenciji za novinare na OPG-u Marka Đukića u Sotinu, vukovarskom prigradskom naselju. 

Zapitao se kakve veze s Cvelferijom, u kojoj je bolest najzastupljenija, ima Sotin koji je udaljen 50 kilometara ili Ilok udaljen 80 kilometara? "To što smo u zoni nadzora znači da će nakon obilaska veterinarskih službi životinje koje se nalaze u objektima niže biosigurnosne kategorije 1 i 2 biti eutanazirane, osim ako veterinari ne donesu odluku o rekategorizaciji", rekao je Pavliček i zatražio da se ta rekategorizacija izbaci.

 "Mišljenja sam da je vrlo proizvoljno da svaki veterinar odlučuje je li nešto 1, 2, 3 ili 4 kategorija", kazao je. Po njemu, opet su zakazale hrvatske mjerodavne službe i institucije, jer iako se afrička svinjska kuga u susjednoj Srbiji pojavila još u siječnju ove godine, resorno ministarstvo nije planiralo krizne mjere za slučaj širenja epidemije na područje Hrvatske.

POVEZANI ČLANCI:

"Posebice je zabrinjavajuća najnovija naredba koja kaže da se u žarištima, a to je 11 općina na području županije, moraju eutanazirati sve svinje. Do sada ih je ubijeno oko 3.000, a to nije konačna brojka jer se govori o mogućoj brojci od čak 70.000 svinja", naveo je pozvavši Vladu da poveća sredstva namijenjena obeštećenju svinjogojaca te se dijelovi Vukovarsko-srijemske županije gdje nije bolest registrirana, izostave iz nadzora.

>> VIDEO Žena zapela u oluji, držala se za prometni znak: 'Prolaznik me spasio iz horora, hvala mu'

Komentara 5

KL
Klarahrv
21:19 20.07.2023.

Bože dragi što ovaj lupeta.

Avatar Grubi
Grubi
22:19 20.07.2023.

Specijalist🤗

Avatar Svračak
Svračak
11:16 21.07.2023.

Ako nije došla od divljih svinja kako mjerodavni tvrde imenujte onoga tko je na crno unio bolest u Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije