Mijenjaju Ustav?

Peđa Grbin: Neću podržati odluku o raspisivanju referenduma

Peđa Grbin
Patrik Macek/PIXSELL
11.06.2013.
u 14:22

Jedan od tvoraca Ustava Vladimir Šeks smatra da je volja građana na referendumu obvezujuća.

Vladajući SDP ozbiljno razmišlja kako osujetiti raspisivanje referenduma da se u Ustav unese definicija braka kao zajednice muškarca i žene, koji je zatražilo više od 700.000 građana. Razgovaraju o promjenama Ustava i zakona o referendumu, a njihov zastupnik, i predsjednik Odbora za Ustav, Peđa Grbin otvoreno najavljuje kako neće podržati ni odluku o raspisivanju referenduma koju, nakon utvrđivanja valjanosti potpisa, treba usvojiti Sabor.

- Kao zastupnik imam neobvezujući mandat i da kada dođe trenutak glasovanja o odluci o raspisivanju referenduma imam pravo odlučiti onako kako smatram da je ovdje bitno - izjavio je Grbin novinarima u Saboru te je potvrdio da se razgovaralo, doduše neformalno, o mogućoj promjeni Ustava i Zakona o referendumu.

Šeks: Procedura je jasna

Ustav i zakon mijenjali bi se na način da se ne dozvoli raspisivanje referenduma o promjeni ljudskih prava te da se drugačije uredi način na koji se Ustav mijenja putem referenduma. Ipak, zasad Grbin tvrdi kako će potpise s inicjative proslijediti ministarstvu uprave čim ih dobiju te da će se nakon toga poduzeti odgovarajući koraci. Grbin svoje stavove brani željom da zaštiti ljudska prava homoseksualne manjine, no odgovor na pitanje zašto se u tom smislu nije mijenjao Obiteljski zakon, koji sadrži istu definiciju braka, nije dao.

HDZ-ov Vladimir Šeks, jedan od autora hrvatskog Ustava, smatra da se u ovom slučaju nema što razmišljati jer da je procedura jasna.

- Ja neprekidno cijelo vrijeme o tome govorim. Ovo je ustavotvorni referendum i volja građana izražena na takvom referendumu je obvezujuća i pozitivnim odgovorom na referendumsko pitanje je promijenjen Ustav. A sve drugo su samo pokušaji vladajućih krugova da izigraju volju naroda na referendumu - kaže Šeks.

"Diverzija referendumske volje"

Dodaje i kako bi, ako bi vladajući pokušali izmjenama Zakona o referendumu, neraspisivanjem referenduma ili na neki drugi način osujetiti ili odugovlačiti proceduru, Ustavni sud trebao "presjeći i utvrditi da se radi o jednoj sabotaži ili diverziji referendumske volje".

Inicijativu za promjenu Ustava ne bi podržali ni laburisti jer im je, kako kaže predsjednik stranke Dragutin Lesar, Grbin prije par mjeseci rekao da "Ustav nisu gaće da se mijenjaju svaki dan".

- Ako je dovoljni broj pravovaljanih potpisa prikupljen, i Sabor ne odluči od Ustavnog suda tražiti mišljenje, što ima mogućnost, ali ne i obavezu, ima samo jednu mogućnost, a to je raspisati referendum. Svake druge proceduralne smicalice koje bi eventualno vladajući pripremili i proveli je osnov da predsjednik RH raspusti Sabor - zaključuje Lesar.

Peđa Grbin smatra da do raspuštanja Sabora neće doći i naglašava da je njegova odgovornost štititi odredbe Ustava koje govore o jednakosti i ravnopravnosti svih građana.

>>Apel 11 profesora radi sprečavanja ustavne krize

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije