Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLO OBJAŠNJENJE

Pekarnice kod Zagreba radile nedjeljom, ali nisu prodavale kruh. Sad objasnili zašto to nije 'rupa u zakonu'

Zagreb: Kiosk pekarne Pan-Pek na Selskoj cesti
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
22.01.2024.
u 17:06

Oni tvrde da nije riječ o tome, već da spomenute pekarnice imaju dvojnu registraciju, odnosno registrirane su za djelatnost trgovine i ugostiteljstva, a sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Nekoliko Pan-pek poslovnica u Velikoj Gorici prošle je nedjelje radilo, no, zanimljivo, nisu prodavali kruh. Mnogi su protumačili da su time Pan-pek pekarnice pronašle rupu u "Zakonu o trgovini", koji predviđa samo 16 radnih nedjelja tijekom cijele godine za trgovine, trgovačke centre, pekarnice...

Ipak, oni tvrde da nije riječ o tome, već da spomenute pekarnice imaju dvojnu registraciju, odnosno registrirane su za djelatnost trgovine i ugostiteljstva, a sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

- Riječ je o objektima u kojima se poslužuju hrana i piće koji se mogu odmah konzumirati, kao što su sendviči, bureci, pizze te kave i ostali napitci, što predstavlja oko 65 posto od ukupne ponude proizvoda. Spomenute trgovine na takav način su registrirane od svog početka rada, točnije od najstarije, prije 27 godina do najmlađe prije 3 godine, odnosno davno prije posljednjih izmjena Zakona o trgovini koje reguliraju rad nedjeljom - navode iz Pan-Peka.

Komentara 9

MA
MarkoMarkoM
20:08 22.01.2024.

Danas imamo pekarnice koje ne prodaju kruh, uskoro cemo imati benzinske pumpe koje nece prodavati gorivo. Sto nas jos ceka?!

YE
Yeah
17:31 22.01.2024.

Kako to da se kruh može konzumirati i prodavati po restoranima, a ne može u Pan-Peku?

LA
lagani
18:33 22.01.2024.

Zakon je izuzetno loše napisan što i ne čudi jer su ga pisali oni koji dana staža nemaju u realnom sektoru. Zakon ne propisuje da RADNIK ne smije raditi više od 16 nedjelja, već propisuje da TRGOVINA ne smije raditi više od 16 nedjelja. Što smo dobili tim Zakonom, obično bi se to trebao pitati pisac prije donošenja, dakle zaštitili smo tajkune koji su dobili jeftinu radnu snagu nedjeljom, kako, možda namjerno a možda jer je pisac IQ broja cipele. Umjesto da su Zakonom obvezali poslodavca da svakog radnika koji radi nedjeljom plati 200 % više, bilo bi jako puno onih koji bi pod tim uvjetima htjeli raditi nedjeljom, a poslodavci koji nebi mogli platiti radnika sami bi zatvorili trgovine nedjeljom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije