Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVNICI SRBA IZ VUKOVARA:

'Penava je u Vukovaru visoko stavio Srbe na listu kako bi si osigurao dodatna 2 mandata. Ta igra traje već godinama'

Foto: Davor Javorovic/Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
23.04.2024.
u 14:29

Predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, koji je ranije bio i zamjenik gradonačelnika Vukovara, kaže kako je DP iskoristio zakonske mogućnosti, ali i rupe u zakonu i tako si osigurao većinu u Gradskom vijeću

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava još jednom je govorio o odnosu DP-a prema Srbima ponavljajući po tko zna koji put kako politički mogu razgovarati sa svima osim s Možemo! i SDSS-om. Između ostaloga spomenuo je i kako je složeno Gradsko vijeće Vukovara koje broji 19 članova.

- U Gradskom vijeću Vukovara su Savo Manojlović i Radivoj Đurić na listi DP-a, pravoslavci Srbi, a ima ih i još. Toliko o mržnji i crnim hordama ustaša kako nas neki opisuju. Da ih mrzimo, bismo li ih stavili na liste? No, dolazimo do ključne teme - kakvi Srbi? Srpska nacionalna manjina dokle god poštuje hrvatski zakon nemamo problem – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Penava.

Komentirajući njegove riječi predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar kaže kako su Srbi na listi DP-a za Gradsko vijeće samo alat kako da osigura dodatna mjesta u vijeću i tako si osigura većinu.

Podržavate li prijedlog o Vladi dosadašnje opozicije na godinu dana koja bi se bavila s pet točaka?

- Penava je ciljano tu dvojicu Srba stavio visoko na listu i tako si osigurao dodatna dva mandata. Ciljano je stavio tu dvojicu Srba visoko na svoju listu kako bi uskratio srpskoj manjini u gradu da izaberu svoje predstavnike. U ovom slučaju svi birači su birali predstavnike Srba, a isto to je napravio i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček. Na taj način DP je dobio dva mjesta u Gradskom vijeću, a suverenisti jedno – rekao je Kolar.

Pojašnjava i kako sukladno zakonu broj Srba u Gradskom vijeću proporcionalan je broju Srba koji žive u gradu. To je trenutno 6 vijećnika srpske nacionalnosti, a ako se tijekom lokalnih izbora ne izabere tih šest vijećnika onda idu dopunski izbori na kojima mogu samo glasati Srbi.

POVEZANI ČLANCI:

- Tada Srbi iz DP-a i Hrvatskih suverenista sigurno ne bi bili izabrani. Na taj način su došli do vijećnika koji su im ključni za većinu u Gradskom vijeću. Penavi su zapravo dobri samo određeni Srbi koji su članovi DP-a ili su branitelji. Ako je pravi onda nije trebao staviti te Srbe visoko na listi i omogućiti da o svojim predstavnicima u Gradskom vijeću odlučuju sami Srbi, a ne birači DP-a – istakao je Kolar. 

Podsjetio je i kako ta „igra“ s vukovarskim Srbima traje već godinama unazad, ali i da je sve sukladno zakonu. Potvrdio je kako je Penava bio na misi u pravoslavnoj crkvi za Uskrs ali i podsjetio na niz zapaljivih izjava na štetu Srba. Predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, koji je ranije bio i zamjenik gradonačelnika Vukovara, kaže kako je DP iskoristio zakonske mogućnosti, ali i rupe u zakonu i tako si osigurao većinu u Gradskom vijeću.

- Nema tu nikakve ljubavi i poštovanja nego samo političkog interesa i lukavstva. S jedne strane je to zakonski u redu, a s druge strane ti izabrani njihovi vijećnici nemaju izborni legitimitet od strane Srba. Oni su obični dizači ruku koji nikada ništa nisu rekli u interesu Srba. Na njihovom primjeru Penava zapravo pokazuje i kakvi, po njemu, trebaju biti Srbi u Vukovaru – rekao je Milaković.

>> VIDEO Radić: 'S kime da pregovaramo na ljevici? Puno je spinova, nismo dogovarali ministarstva s HDZ-om'

Dodaje kako je još veći paradoks što dvije desničarske stranke, Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti, imaju tri zastupnika iz reda srpske nacionalne manjine.

- To je zapravo identično onome što postoji u BiH gdje Bošnjaci biraju Hrvate. Kada se govori o tome to je problem ali u Vukovaru očigledno tim istima nije – zaključio je Milaković.

Komentara 20

BI
billynik
14:38 23.04.2024.

Počelo je, iz svih oružja po DP je pokazuju da su bliži HDZ nego kršiteljima Ustava.

ZW
zweistein
14:45 23.04.2024.

kada postanete građani hrvatske, a ne profesionalni serbi ovih *problema* nećete imati...

BI
Bilidelikt
15:52 23.04.2024.

Mediji traže Srbe na listama DP-a , ali nikada nisu spomenuli nijednog iz milanovićeve vlade iako je i Milanović rekao srpskim medijima da ne treba Pupovca u koaliciji jer već ima 11 Srba u vladi. Zašto sada podmetanja o Srbima u DP -u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije