zloporaba položaja

Petorica Česminih direktora osuđeni zbog 4 mil. kuna štete

česma
Damir Špehar/PIXSELL
22.02.2011.
u 11:27

(Ne)djelom za koje ih se tereti oštetili su tvrtku, radnike i državni proračun.

Objavom nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Bjelovaru nakon pune tri godine okončan je prvostupanjski postupak protiv bivših direktora i zaposlenika bjelovarske drvne industrije Česma koje je Županijsko državno odvjetništvo još u siječnju 2008. godine optužilo za malverzacije ukupno teške oko četiri milijuna kuna.

Ščrbašiću najdeblji kraj

Sudsko vijeće kojem je predsjedala sutkinja Antonija Bagarić prvooptuženog Ivana Ljubanovića, bivšeg direktora i jednog od vlasnika Česme d.d. nepravomoćno je osudilo na jedinstvenu kaznu od godinu i šest mjeseci zatvora. Drugo optuženi Damir Ivančić oslobođen je krivnje, dok je trećeoptuženi Željko Ščrbačić, bivši financijski direktor i također jedan od vlasnika Česme osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine. Četvrto optuženi Ivan Šimek, bivši direktor trgovačkog društva Česma Šperploča osuđen je na kaznu zatvora od godinu dana a petooptuženi Vjekoslav Prekupac, bivši direktor Česma Energane osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu i tri mjeseca zatvora. Prvooptuženog Ljubanovića sudsko vijeće je proglasilo krivim samo za dvije od sedam točaka optužnice. Na teret mu je stavljeno da je zajedno s trećeoptuženim Ščrbačićem tijekom 2004. i 2005. godine naložio službi računovodstva da obveze na ime doprinosa za plaće obračunaju ali ne i uplaćuju, čime je državni proračun oštetio za nešto više od 1,2 milijuna kuna.

Olakotne okolnosti

Osim zbog kaznenog djela počinjenog s Ljubanovićem, Ščarbačića je sud proglasio krivim i zbog istih djela počinjenih zajedno s Ivanom Šimekom čime je državni proračun oštećen za dodatnih nešto više od 766 tisuća kuna. Na teret mu se stavlja da je isto djelo učinio i s petooptuženim Prekupcem oštetivši državnu kasu za još nepunih 1,4 milijuna kuna. Njih dvojicu sud tereti da su za nešto više od 140 tisuća kuna oštetili i zaposlenike Česma Energane neisplačujući im sredstva namijenjena za podmirivanje administrativnih i sudskih zabrana. Obrazlažući presudu sutkinja Bagarić je naglasila da su izrečene blage kazne i da je pitanje hoće li one opstati u drugostupanjskom postupku, no sudsko vijeće, kazala je, u obzir je uzelo olakotne okolnosti da su okrivljenici između ostalog pokušavali spasiti radna mjesta.

Komentara 3

CA
cavol
16:39 22.02.2011.

uh , što su zabrinuti zbog osude . A gdje su novci , pa nisu li ih potrošili dok su spašavali radna mjesta. VIDITE MARIĆA I PURDU

MA
maraosta
17:32 22.02.2011.

Nema pravde ako se kriminalcima ne oduzme imovina.

VU
vucko
10:07 23.02.2011.

Ma to je ocaj od drzave ! Svaki dan citamo samo o tome tko je koga opljackao,ucijenio,a najvise i samu drzavu. Sta pomaze zatvor,mozda cak i uslovno ? Treba vratiti taj novac drzavi do zadnje lipe i to sa kamatamama ili ovrha imovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije