Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TRAVNJU ILI SVIBNJU

PITANJE DANA Hoćete li izaći na parlamentarne izbore?

Zagreb: Gra?ani izlaze na birališta izabrati svoje zastupnike u Europski parlament
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
12.03.2024.
u 09:42

Prema novom modelu izbornih jedinica, gotovo 80 posto birača ostaje u istim jedinicama, a do najveće promjene došlo je u Zagrebu koji je podijeljen na tri izborne jedinice

Nakon tri godine izborne pauze, građane Hrvatske ove godine očekuju parlamentarni, europski i predsjednički izbori. Premijer Andrej Plenković najavio je ranije ovog mjeseca da će raspustiti Sabor 14. ožujka, što znači da ćemo prvi glas ove godine dati u travnju ili svibnju, unutar 60 dana od raspuštanja Sabora.

Točan datum izbora određuje predsjednik Republike Zoran Milanović, a birati može između 14., 21. i 28. travnja te 5. i 12 svibnja. U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici. 

Portal Izbori 2024. upozorava kako nije posve jasno kako će se provesti parlamentarni izbori, pošto je u listopadu Ustavni sud upozorio da bi, ako se ne promijene granice izbornih jedinica tako da svaki glas ima jednaku važnost, idući parlamentarni izbori mogli biti proglašeni neustavnima.

Razlika u broju birača veća je od pet posto u nekim izbornim jedinicama, zbog iseljavanja i povećane smrtnosti. To znači da na nekim područjima glas vrijedi više nego na drugima. Prema novom modelu izbornih jedinica, gotovo 80 posto birača ostaje u istim jedinicama, a do najveće promjene došlo je u Zagrebu koji je podijeljen na tri izborne jedinice.

Sve informacije o prijavi na biračkom mjestu, izbornim jedinicama, datumima izbora i drugim važnim detaljima možete pročitati OVDJE.

GALERIJA Novi Zakon promijenio izborne jedinice

Zagreb: Gra?ani izlaze na birališta izabrati svoje zastupnike u Europski parlament
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije