Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVIJAČI IZLAZE IZ ZATVORA

Plenković o troškovima za Boyse i pomoći za njihov povratak u Hrvatsku: 'Ovo je proces bez presedana'

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu za medije
Robert Anic/PIXSELL
Autori: Hina, Večernji.hr
10.12.2023.
u 10:10

Premijer Plenković objasnio je i da većina puštenih navijača nije bila u Ateni, većinom su se nalazili u različitim dijelovima Grčke. Policija ih je prepratila u Atenu, a danas svaki pojedinac dolazi natrag u Hrvatsku, svatko u individualnom angažmanu.

U povodu 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković položio je u nedjelju vijenac na njegovom grobu na Mirogoju. Naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda te mu je zahvalio na svemu što je učinio.

- Položili smo vijenac i zapalili svijeće čovjeku koji je u prijelomnim trenutcima za svijet, Europu i Hrvatsku prepoznao trenutak i bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe. Osnovao je HDZ i dobio veliko plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. godine i potom predvodio Hrvatsku u posebnim, jedinstvenim i neponovljivim 90-tima - izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a i Vlade.

Naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi, slobodi, međunarodnom priznanju, oslobađanju okupiranih područja, članstvu u UN-u, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Vijeću Europe, kao i zacrtanom planu izgradnje institucija, europeizacije zemlje, i uspostavljanju slobodnog tržišta.

- Danas, s vremenskim odmakom, možemo biti svjesni i zahvalni zbog uloge predsjednika Tuđmana u stvaranju suvremene hrvatske države i svemu što je postavilo temelj ovoga što danas, kao svojevrsni nasljednici i političari s povjerenjem hrvatskog naroda činimo za dobrobit hrvatske države i hrvatskog naroda u uvjetima brojnih kriza, ali i okolnostima u sustavnog ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva. Zato mu još jednom hvala za sve što je učinio za hrvatsku domovinu - naglasio je Plenković.

VEZANI ČLANCI:

Premijer Plenković osvrnuo se i na navijače skupine Bad Blue Boys. Njih 30-ak je, da podsjetimo, pušteno iz zatvora u Grčkoj, gdje su proveli četiri mjeseca zbog sudjelovanja u neredima u kojima je poginuo navijač AEK-a. Da bi bili pušteni iz istražnog zatvora, morali su platiti i jamčevinu, hrvatska Vlada dala je uputu veleposlanstvu da to ono učini, pisali smo ranije.

Plenković je u nedjelju naglasio da država služi tome da pomogne građanima.

- Ovo je jedna specifična situacija, situacija u kojoj je više od 100 državljanina u pritvoru već nekoliko mjeseci. Kao što sam i najavio, odluka je donesena u petak za puštanje 31 hrvatskog državljana. Mi se možemo pitati imaju li oni dokumente, sredstva i logično je da u takvim okolnostima pomognemo. Događa se proces bez presedana. I grčki sudovi i tužiteljstvo i zatvorski sustav rade vikendom, to se još nije dogodilo. Dakle, grčka država je napravila napor i izvanredan korak da se njih pusti. U tim okolnostima i naše veleposlanstvo radi non-stop, radi jučer, radi danas, ima otvorena vrata za hrvatske državljane. Dosad je njih nešto manje od 20 došlo u veleposlanstvo, neki su tražili da im se izda putni list, neki sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku, nitko od njih za sada još nije tražio novac za jamčevinu - rekao je.

- Jamčevinu za sada plaća odvjetnik koji ih zastupa, pa će se to kasnije, pretpostavljam, refundirati od obitelji. Ali veleposlanstvo je dobilo naputak da cijeli taj paket, jamčevina, putni list, troškovi za put, da im se to pokrije, a kasnije će se to rješavati. To je uobičajena procedura kada veleposlanstva i konzulati pomažu građanima - dodao je Plenković.

Kazao je da država tome služi da pomogne državljanima koji su daleko od svojega doma i svoje obitelji. - Mi to radimo i to je sve - kratko je kazao.

VEZANI ČLANCI:

Premijer Plenković objasnio je i da većina puštenih navijača nije bila u Ateni, većinom su se nalazili u različitim dijelovima Grčke. Policija ih je prepratila u Atenu, a danas svaki pojedinac dolazi natrag u Hrvatsku, svatko u individualnom angažmanu.

- Nisu oni svi iz Zagreba, nije ovo organizirano putovanje nazad, nego iskaz države, a pomagali smo im angažirano sve ove mjesece. Oni dolaze nazad kući u svom aranžmanu i to je to - kaže Plenković.

VIDEO Plenković o izlasku Boysa: 'Ili sam pogodio ili javlja baba Vanga'

Komentara 25

Avatar Idler
Idler
10:24 10.12.2023.

Oni su građani HR i zato im država pomaže bez obzira zasluživaju li il ne ! Isto je bilo i z onim iz Afrike te bi sam bilo zanimljivo čut jesu kog oglobili kaj je tržil dozvole i dokumente za djecu il piskaram bedastoče ?!

Avatar kenshi
kenshi
11:28 10.12.2023.

Za taoce se uvijek traži otkupnina.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:41 10.12.2023.

Kada smo agresorima mogli obnjavljati kuće, kada naoružanim arhitektima i fizičarima možemo davati smještaj onda možemo i našim glupim huliganima platiti put nazad. Znam da su mnogi joga treneri sa 46 semestara protiv. Oni bi samo da brinemo o tuđim lopužama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije