Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR SINDIKATA I VLADE RH

Plenković: Povisuje se osnovica plaća za 6%, dogovorili smo i podizanje božićnice i regresa

Sindikati i Vlada postigli dogovor, ide povećanje plaća, božićnice i regres
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/11
26.10.2022.
u 21:57

Članovi sindikata još moraju odlučiti hoće li prihvatiti ponudu Vlade, a odluku će donijeti do ponedjeljka

Predstavnici sindikata javnih i državnih službi održali su novi krug pregovora s Vladom o povećanju osnovice plaća. Na pregovorima je bio i premijer Andrej Plenković koji se nakon sastanka obratio medijima. 

Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice plaće za 6 posto od 1. listopada te još 2 posto od 1. travnja iduće godine. Ponuđeno je i povećanje božićnice i regresa za 250 kuna, odnosno na 1750 kuna te dar za dijete na 750 kuna. Članovi sindikata još moraju odlučiti hoće li to prihvatiti, a odluku će donijeti do ponedjeljka. 

- Postignut je kompromis između Vlade i sindikata. Dogovoreno je da se s 1. listopada povisi plaća za 6 posto, a da isto tako povećanje od 1. travnja bude 2 posto. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo podizanje božićnice s 1500 kuna na 1750 kao i povećanje regresa te dara za dijete s postojećih 600 kuna na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora - kazao je premijer Plenković. 

- Svi sindikata će s ovom ponudom ići na referendum i pred članove za izjašnjavanje. U slučaju prihvaćanja ponude, u ponedjeljak će se potpisati ugovor - rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. 

- Što se tiče 6 posto, to je trošak od oko 600 milijuna kuna. Kroz rebalans je to realno. Što se tiče povećanja od 2 posto to je još oko 500 milijuna kuna. Ovo nije 2008. godina - kazao je Plenković. 

- Ovo nije bila utakmica tko će koga pobijediti. Napravili smo pravi zajednički potez u duhu razumijevanja i poštovanja - kazao je premijer. 

Komentara 66

DQ
Dq
22:22 26.10.2022.

Smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, pa za taj postotak povećati plaće onima koji stvarno rade.

EZ
ezer
23:50 26.10.2022.

Imam sasvim praktičan prijedlog za obje strane, neradni petak, radnicima više slobodnog vremena dok će poslodavac uštedjeti na režijskim troškovima i radničkoj plaći.

ST
stefj
01:57 27.10.2022.

Možda ljudima jednom postane jasno zašto nema smanjenja poreza, zašto nema manjih trošarina, zašto se uvode novi porezi i ostali nameti, zašto birokracija cvate. Radi ovakvih stvari... Možda jednom ljudima postane jasno da smo radi ovakvih stvari na dnu EU-a, te zašto sposobni i stručni odlaze, zašto je privatni sektor nekonkurentan, zašto nema greenfield investicija itd... Ovima kojima je to jasno, takvi uglavnom odlaze jer im je isto jasno da nema neke budućnosti ovdje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije