Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković se obratio

'Sigurni smo da je letjelica bila naoružana, pronađen je upaljač, geleri... Bila je prilagođena da nosi oružje'

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka vladajuće većine
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
18.03.2022.
u 11:15

Tema razgovora bila je situacija u Ukrajini, mjere koje Hrvatska poduzima, izbjeglički val te okolnosti pada vojne letjelice u Zagrebu

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je sastanak s predstavnicima oporbenih stranaka. 

Tema razgovora bila je situacija u Ukrajini, mjere koje Hrvatska poduzima, izbjeglički val te okolnosti pada vojne letjelice u Zagrebu. 

 

– Današnji sastanak bio je usmjeren prvo na opću analizu situacije, sve ono čemu smo posvećeni na nacionalnoj razini i na razini EU. Posebna točka našeg dijaloga bila je situacija s padom bespilotne letjelice, prošli četvrtak navečer. Izdvojio bih nekoliko detalja, prenijeli smo oporbenim čelnicima sasvim pouzdanu situaciju, to da je ta bespilotna letjelica bila naoružana, došlo je do eksplozije, najvjerojatnije je bila riječ o aviobombi, detalji će se objaviti kad bude završen cijeli proces istrage. Pronađen je upaljač, pronađeni su geleri, utvrđeno je da je letjelica bila prilagođena da na sebi nosi i oružje – rekao je Plenković. 

– Sustav za motrenje i navođenje, radarski sustav, oni prate zračni prostor, pogotovo u ovim okolnostima kada nema više civilnih letova iznad Ukrajine, kada je zgusnutiji zračni promet iznad Europe – rekao je Plenković. 

Komentirao je i reakcije oporbenih predstavnika. 

– Dojam je da su oni zadovoljni i da će im saznanja pomoći u javnim nastupima – kazao je. 

– Jedino što znamo jest otprilike točka na kojoj je dron prvi put uočen od strane rumunjskih radara. Rumunjski radari vide najdublje u ukrajinski teritorij. Trenutak kada je prvi put uočen, ne znači da je tada lansiran. Možda je riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. Odgovor u ovom trenutku nemamo – kaže Plenković. 

–  Ovo gdje ga se prvi put uočava, u tom trenutku pa do Zagreba ta letjelica leti pravocrtno. Mi znamo kada je prvi put uočena na radarima, ne znamo gdje je i od koga lansirana – ponovio je. 

Upitan je i o bombi s obzirom na to da ništa nije oštećeno. 

– Sigurno je došlo do eksplozije, eksplozija se dogodila u tlu, na dubini od nekoliko metara. Zašto nije došlo do većih šteta, to će stručnjaci objasniti. Znamo da je dobro da je letjelica pala u zemlju, ne na parking, cestu, studentski dom, okolne zgrade... Nitko nikada nije rekao da ima 120 kg eksploziva, ukupna težina bi mogla imati oko 120 kg, a ako je to bomba, trebala bi imati oko 45 kg eksploziva – pojasnio je. 

Novinari su ga pitali tko će braniti hrvatsko nebo?

– Hrvatska ima svoje ratno zrakoplovstvo, imamo niz zrakoplova koji su funkcionalni. Naši zrakoplovi nisu, nažalost, kvalitete kakvi će biti Rafalei. Mi trenutačno raspolažemo s tehnologijom od prije 40-ak godina, a za koju godinu ćemo imati najmoderniju tehnologiju. U međuvremenu, uz naše sposobnosti, jačanje protuzračne obrane, uz dogovore o vježbama i partnerstvu koje imamo sa zemljama članicama NATO-a, mi ćemo stalno pojačavati i osiguravati zaštitu koja nam je potrebna u ovakvim izvanrednim okolnostima – rekao je Plenković. 

Upitan je i o kritikama da je držao konferenciju u vrijeme preleta aviona te je rekao da je to napravio jedino zato što je glavni tajnik NATO-a iznio informacije o letjelici koje nisu bile točne. 

– Odlučio sam izaći pred medije i reći ono što je činjenica. To jesam li imao presicu ili ne, ne bi utjecalo na prelet Rafalea i MiG-ova – rekao je. 

Komentara 75

Avatar uputnik
uputnik
11:56 18.03.2022.

Još uvijek nemaju petlju prozvati ruskog agresora zločincem.

Avatar Svrab
Svrab
11:26 18.03.2022.

Pa mi smo kao djeca u domovinskom ratu znali više nego naši političari danas.

Avatar gusjenica
gusjenica
13:19 18.03.2022.

Plenkoviću, molim te kao Boga, prestani više pričati o toj letjelici i bombi. Prestani sad i odmah jer i sebi i nama štetiš i sramotiš nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije