Izdaju rješenje

Plomin 3: Zeleno svjetlo elektrani na ugljen

'14.09.2012., Plomin - Termoelektrarna Plomin. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL '
'Dusko Marusic/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
20.09.2012.
u 17:00

Dokument propisuje uvjete koje investitor mora ispuniti da se zaštiti okoliš

Ključni uvjet realizacije projekta termoelektrane Plomin 3, kada je posrijedi zaštita okoliša, uskoro bi trebao biti i službeno ispunjen. Kako se neslužbeno doznaje, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode do kraja tjedna izdat će konačno rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za zahvat rekonstrukcije termoelektrane Plomin. Riječ je o dokumentu koji propisuje uvjete koje investitor mora ispuniti kako bi osigurao da utjecaj projekta na okoliš bude u skladu sa zakonom.

Jasni zahtjevi HEP-u

Iako je praktički riječ tek o formalnosti, čiji je ishod bio izvjestan nakon što je prihvaćena Studija utjecaja na okoliš te pribavljena dozvola susjedne Slovenije, rješenje Ministarstva bitno je jer će se u njemu na jednome mjestu sistematično predstaviti rezultati svih navedenih istraživanja o utjecaju na okoliš plominske elektrane, kao i konkretne mjere koje će HEP i strateški partner morati provesti. Veći dio tih mjera već se u raznim prigodama spominjao u javnosti. Tako je propisano povećanje visine dimnjaka s prvotno projektiranih 135 metara na čak 175 metara, a za razliku od dosadašnjeg stanja, morat će se izgraditi zatvoreni silosi za ugljen, te potpuno zatvorena traka kojom se iz silosa otprema u elektranu. Tim bi se zahvatima trebala smanjiti emisija čestica sirovog ugljena u zraku, a znatno poboljšanje kvalitete zraka trebalo bi se postići i gradnjom zatvorenog sustava otpreme štetnih nusproizvoda – pepela, šljake i gipsa – koji će se iz Plomina odvoziti brodom.

Kako bi se osigurala kontinuirana kontrola kvalitete zraka, detaljno je razrađen raspored i sustav mjernih stanica, kojih će rezultati biti dostupni na internetu. K tome će se ustrojiti i moderan sustav kontrole onečišćenja voda.

No, najveći pomak namjerava se postići aplikacijom najbolje dostupne tehnologije spaljivanja ugljena, čime bi se emisije ugljikovih spojeva trebale smanjiti u odnosu na današnje stanje, iako će novi blok elektrane biti trostruko jači od Plomina 1 koji uskoro izlazi iz stroja.

Zeleni najavili tužbu

Pretpostavlja se da će Ministarstvo zaštite okoliša od HEP-a tražiti da unaprijed osigura i zemljište za buduću gradnju sustava za izdvajanje ugljika. Izdavanjem tog rješenja uklonit će se sve prepreke, barem privremeno, realizacije projekta. Privremeno, jer su predstavnici ekoloških udruga već odavno najavili podnošenje tužbe Upravnom sudu zbog rješenja Ministarstva graditeljstva po kojem nije riječ o gradnji novog objekta nego samo o rekonstrukciji postojeće elektrane.

Taj spor zapravo je, kada je o dozvolama riječ, zadnja ozbiljna prepreka projektu, a ekološka problematika – nakon što rješenje bude izdano – moći će se smatrati zaključenom.

Komentara 4

VI
vital
17:27 20.09.2012.

sad će bit : ne damo vode, ne damo šume, ne damo rijeke, more, otoke, njive oranice, trešnje, višnje... zato i nemamo ništa

OB
-obrisani-
19:29 20.09.2012.

Želite li zaradivati utipkavanjem captche ili verifikacijskog koda? Prijavite se na ovu stranicu http://www.protypers.com/?id=47FJ i pocnite raditi. Zarada nije velika, ali se nešto uspije zaraditi.Za 1000 rijeci dobijete 1$ a isplata se vrši kad skupite 3$ svakog ponedjeljka. Ne morate nikakav novac uložiti, nego samo vaše vrijeme. Isplata se vrši preko PayPal-a i Liberty Reservea. Ako imate nekih pitanja, slobodno se javite.

Avatar Jana
Jana
19:59 20.09.2012.

Gospodin Čačić ˛& Compani bi trebali napraviti stanove u neposrednoj blizini Plomina i tu živjeti pošto kažu da je tako čisto i zdravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije