Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA U BOCI Brodovi otpisani za plovidbu, mogli bi dobiti drugu namjenu

Plutajući hotel - zašto ne, atraktivno, korisno, ali...

Vezani uz obalu, brodovi u mirovini tretirani su kao i objekti na kopnu, što izaziva probleme
Foto: Goran Kovačić
29.10.2008.
u 15:40

RIJEKA - Kada putnički brodovi, napose veći, luksuzni, “odsluže” svoje, kada ih izdaju motori, prava je šteta i žalost poslati ih u rezalište. Najčešće su to bijeli ljepotani. Mnogi, raspoloženi nostalgično, ali još više i poduzetnički, krenuli su aktivno u otkup takvih brodova kako bi ih preuredili za kafiće, restorane, ali i kao hotelski smještaj. Zašto ne? No tu počinju peripetije, barem ovih novih vlasnika na jadranskoj obali.

Šuma zakona, propisa
Kupnja broda, njegovo uređenje, pa i sam privez za koji koncesiju daju lučke vlasti - nije sporan. Prema Pomorskom zakoniku, brod koji nije namijenjen više plovidbi (bez motora je, a može se tegliti) postaje plutajući objekt, stalno privezan ili usidren na moru. To mogu biti plutajući dok, plutajuća skladišta, restoran, elektrana, pontonski most, marina...

Sposobnost za uporabu plutajućeg objekta utvrđuje se pregledom - knjige i isprave izdaju se prema Zakonu o plovidbi unutarnjim vodama i tehničkim pravilima Hrvatskog registra brodova.

Problem nastaje kada vlasnik takvog plutajućeg restorana, hotela, krene registrirati djelatnost - tada, ako je vezan na infrastrukturu na obali - na vodovod, električnu energiju, kanalizaciju, “potpada” i pod kopnene zakone.

Građevinska dozvola
Čak štoviše, svaki brod koji želi postati hotel (a danas još nema nitjednog na Jadranu, što i nije čudno), a sagrađen je poslije 1968. treba imati prije svega - građevinsku dozvolu. kao i svaki drugi hotel koji se gradi na kopnu.

Oni iz doba prije ‘68 ne trebaju uporabnu dozvolu, iako moraju ispuniti sve ostale uvjete iz Zakona o ugostiteljstvu. Što to znači ? - mora dobiti kategorizaciju kao objekt na kopnu. Primjerice, kabina se tretira kao hotelska soba i ne smije biti manja od 21 m2 plus 4 m2 za kupaonicu! I u restoranu sanitarije moraju imati pločice (na brodskom limu!). Iznimka mogu dobiti samo oni spomeničkog, estetskog značenja...



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije