Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavili ih učenici

Pogledajte koja su pitanja trebala biti na ispitu iz hrvatskog jezika

matura (1)
Foto: Forum Drzavna-matura.com
1/3
27.05.2013.
u 20:38

"Ulomci iz Prijana Lovre, Cvjetovi zla, Držić, Mažuranić, Ozaljski krug, Gundulić (Osman), Bez trećeg, Zločin i kazna, Suze sina razmetnoga, Matoš, Ujević, Lučić, lirski subjekt, hrvatska renesansa...", napisala je učenica neka pitanja

Nakon što je objavljena informacija da je ispit državne mature iz hrvatskog jezika odgođen za petak, ubrzo su se na Facebook-stranici Državne mature pojavila i pitanja koja su zabunom podijeljena učenicima u Splitu, Senju i Đakovu.

"Ulomci iz Prijana Lovre, Cvjetovi zla, Držić, Mažuranić, Ozaljski krug, Gundulić (Osman), Bez trećeg, Zločin i kazna, Suze sina razmetnoga, Matoš, Ujević, Lučić, lirski subjekt, cjelokupna hrvatska renesansa...", napisala je jedna učenica neka od pitanja, dok je drugi maturant ispisao 20-ak pitanja uz koje je ponudio i odgovore:

" – Andre Breton: začetnik nadrealizma, objavio je dva manifesta nadrealizma 1924. i 1930. godine u kojima iznosi svoj književni program. Nadrealisti su nastojali dosegnuti višu, skrivenu razinu stvarnosti u kojoj se duh manifestira bez nadzora razuma. Uz Bretona najpoznatiji su još Paul Eluard i Luis Aragon."

– Ivo Brešan: groteskne tragedije: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Nečastivi na Filozofskom fakultetu, Svečana večera u pogrebnom poduzeću. Groteskni misterij u tri dijela: Arheološka iskapanja kod sela Dilj. Tragikomedija: Anera. Povijesne drame: Stani malo, Zvonimire. Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja: tehnika predstave u predstavi, intertekstualnost, intermedijalnost..." – naveo je maturant.

Ispit iz hrvatskog jezika s novim pitanjima tako će se održati u petak.

>>Maturanti svoje komentare o cijelom slučaju te koliko je to poremetilo vaše pripreme za državnu maturu šaljite na dojavi@vecernji.net.

>>Skandal na državnoj maturi: Umjesto eseja podijelili ispite!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije