loš potez

Policajac ostao bez posla jer je naplatio 500 kuna lažnih kazni

'30.11.2011., Osijek - Sudjenje Josipu Pejicu policajcu iz Zupanje koji je na ocevidu prometne nesrece iz auta uzeo mobitel ozlijedjenog vozaca i odnio kuci.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
1/3
12.02.2013.
u 11:36

Temeljni policajac uvjeravao je vozače da ih je kolega snimio u prekoračenju brzine

Policajac PP-a Nova Gradiška Josip Tomašić parkirao je službeni automobil uz cestu. Bio je sam i “stop” palicom zaustavljao je vozače. Iako nije imao brzinomjer, uvjeravao je vozače da su prebrzo vozili te im je “prijetio” kaznama. No, pristajao je i na nagodbu.

“Sami su mi nudili novac”

Za “naknadu” od 100 ili 200 kuna praštao im je prekršaje koje, stoji u USKOK-ovoj optužnici, nisu ni počinili. U džep je tako spremio ukupno 500 kuna. A čak i nije prometni policajac, nego temeljni. U svom radnom izvješću nije napisao da je tih dana, od 5. do 9. lipnja 2011., u Novoj Gradišci, pokraj skretanja za autocestu, nadzirao promet.

– Rekao sam im da su prekoračili brzinu i da je to izmjerio kolega koji je bio na ugibalištu kilometar dalje. No, tog policajca nije bilo – priznao je nedavno na Županijskom sudu u Osijeku. Nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora, ali ta je kazna zamijenjena sa 364 sata rada za opće dobro na slobodi. Zaustavio je trojicu vozača. Od Željka B. i Marka Ž. uzeo je po 200, a od Marlanda H. 100 kuna. Na sudu se nije mogao sjetiti iznosa.

– Sami su odmah počeli nuditi novac za piće, da im se ni bi upisali kazneni bodovi. Praktično su sami sebe kažnjavali. Svi su govorili da su na putu, žure se pa su brzo vozili – ispričao je. Tužitelja je zanimalo zašto je zaustavljao vozače. Pojasnio je kako je cilj bio dubinski nadzor granice radi otkrivanja kriminalaca.

– Kad imamo vremena, odemo tamo jer je blizu autocesta. Pripadam temeljnoj policiji, ali kad je prometna policija zauzeta, uskočimo i njima – objasnio je.

Vozač ga je prijavio

– Zašto ste im govorili da su počinili prekršaje? – nastavio je tužitelj. Tomašić je na to, pak, odgovorio šutnjom. Odmah na početku suđenja, koje je počelo i završilo u samo dva sata, policajac je priznao krivnju. No, tvrdnja da su mu vozači sami nudili novac, odudarala je od onoga što mu se stavlja na teret pa je sudac Krunoslav Barkić u zapisnik unio kako ipak poriče kazneno djelo.

– Priznao sam, odmah sam rekao da sam kriv – uzrujao se optuženi. Jedan od vozača koji mu je dao novac poslije ga je i prijavio. Policajac je ostao bez posla.

– Žao mi je zbog svega. Otac sam dvoje djece od 11 i 18 godina, oboje idu u školu, supruga je nezaposlena. Pokušao sam potražiti posao u Novoj Gradiški, ali tamo je sve mrtvo – povjerio se dodajući kako je u službi imao sve odlične ocjene.

>>Bivšem načelniku godinu dana zatvora jer je uzeo prasce za mito

Komentara 20

IS
istima
11:44 12.02.2013.

ekstra profit ekstra rizik........

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:49 12.02.2013.

On je poslušao savjet vlade i bacio se u poduzetnički impuls.

TO
Toni50
11:46 12.02.2013.

Policajac ostao bez posla jer je naplatio 500 puta po 500 kuna lažnih kazni...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije