Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Jedino im s Antarktike nije nitko došao: 'Naša je priča potpuno obiteljska, samo familija radi'

OPG Sikuli
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/9
22.08.2023.
u 09:51

Obiteljska boutique vinarija uz ekskluzivnu gastroponudu

Nanese li vas put u Nürnberg, u Ulici Weinmarkt na broju 3 naići ćete na vrhunski restoran Essigbrätlein, s dvije Michelinove zvjezdice. Uz jela od čijih kreacija, baš kao i od cijena, pamet staje, tu se poslužuje i pošip, a samo za njih u magnum boce od litru i pol, radi boljeg i sporijeg dozrijevanja, puni ga i proizvodi OPG Sikuli iz Kaštel Novog.

Povrće uzgajaju uz vinograd. Glavna jekuharica Nikolina Mravak
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Nisu došli samo s Antarktika

Obiteljska boutique vinarija Kaštel Sikuli, čije vino nadopunjuje ekskluzivnu eno-gastro ponudu njemačkog restorana, podignuta je na padinama Kozjaka. Okružuju je vinogradi pošipa i crljenka preko čije loze se kao na dlanu vidi cijeli Kaštelanski zaljev. Obitelj Kovačević tako je vizualno spojila plavetnilo i zelenilo, baš kao što su na svome gospodarstvu spojili poljoprivredu i turizam.

– U ponudi imamo kušanje i sparivanje vina i hrane – kaže Ivica Kovačević, po struci agronom, s radnim vijekom provedenim u vinskom svijetu.

Ovaj dugogodišnji direktor jedne od najboljih hrvatskih vinarija, Stine, svoje je znanje o uzgoju grožđa i proizvodnji vina prenio na sinove Ivana i Tomislava, s kojima je i započeo proizvodnju na vlastitom gospodarstvu, na kojem je prva berba bila prije pet godina.

– Naša je priča potpuno obiteljska, samo familija radi. Otac Ivica je nositelj OPG-a, mati Marija i moj mlađi brat Tomislav su članovi, bratova žena Ana, rodica Nikolina i ja zaposlenici, a moja žena Ana uskače nam pomoći, po potrebi – dodaje Ivan Kovačević, po struci ekonomist.

14.08.2023., Kastel Novi - Nominirani za najbolji OPG- Zlata vrijedan. OPG Sikuli obiteljska butique vinarija. Braca Tomislav i Ivan, otac Ivica Kovacevic i rodica kuharica Nikolina Mravakv u vinogradu s prekrasnim pogledom na Kaštea Photo: Ivana ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana ivanovic/PIXSELL

Gosti koji ih posjećuju, a Antarktika je jedini kontinent s kojeg im iz opravdanih razloga nitko nije došao, kod Kovačevićevih mogu kušati i kupiti njihova vina – pošip, crljenak, rosé i cuvée dobiven od pošipa i Chardonnaya, a mogu se odlučiti i na sljubljivanje vina i hrane, kroz tri, četiri ili šest sljedova. Na imanju su dvije kušaonice, jedna se naslanja na samu vinariju i kapaciteta je 32 osobe, u vanjskom i unutarnjem dijelu gdje je i otvorena kuhinja pa gosti u svakom trenutku mogu vidjeti što Nikolina Mravak priprema. Druga je kušaonica manja i intimnija, u vinogradu. Specifičnost ponude sastoji se u tome što gosti ne znaju što će jesti. Naime, prilikom rezervacije trebaju navesti podatke o alergenima i prehrambenim restrikcijama pa se na osnovu tih informacija kreiraju jela i sljubljuju s vinima. Samo za goste kušaonice Kovačevići u ponudi imaju povrće koje uzgajaju uz vinograd te svoj pjenušac. Najbrojniji posjetitelji koji se uskim makadamskim putem uspinju do vinarije stižu iz Amerike, Hrvati su na drugom mjestu, a slijede ih Britanci, Nijemci i Nizozemci.

14.08.2023., Kastel Novi - Nominirani za najbolji OPG- Zlata vrijedan. OPG Sikuli obiteljska butique vinarija. Cetiri vina obitelji Kovacevic Photo: Ivana ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana ivanovic/PIXSELL

Priča o kaštelanskom crljenku

Gosti u vinariji mogu čuti i zanimljive priče, među kojima je i ona o kaštelanskom crljenku. Ta je sorta jedna od najpopularnijih u Americi gdje je poznata pod imenom zinfandel, no dugo je vremena bila prava enigma odakle je loza stigla, sve dok se DNK analizom nije pokazalo da je poznata američka sorta identična sorti kaštelanskog crljenka, ali je lozi valjalo prijeći ocean da dosegne svjetsku slavu. Kovačevićevi crljenak prave postupkom tople maceracije koju koristi malo koja vinarija u Hrvatskoj.

– Na sobnoj se temperaturi ne mogu iz koštica grožđa izvući arome koje se dobiju ovom metodom zbog koje je vino elegantnije, mekše – objašnjava vlasnik vinarije blizu koje je arheološko nalazište antičkog naselja Sikuli po kojem je dobila ime.

14.08.2023., Kastel Novi - Nominirani za najbolji OPG- Zlata vrijedan. OPG Sikuli obiteljska butique vinarija. Posip Photo: Ivana ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana ivanovic/PIXSELL

Tu pronađena bogata zbirka vinskih amfora i megarske vinske čaše svjedoče o dugoj tradiciji proizvodnje vina na ovim prostorima. Kovačevićevi tradiciju nastavljaju u svom stilu. Proizvodnju će ograničiti na 25.000 butelja vina i na imanju podići kuću za odmor, da zaokruže svoju poljoprivredno-turističku priču.

Godinu dana star vinograd iznad Kaštela koji se prostire na 13.000 četvornih metara i u kojem je 7000 trsova kupili su prije petnaest godina, no dio su loze izvadili, dio procijepili, plavac mali zamijenili kaštelanskim crljenkom i 2018. imali prvu berbu. Na području Sinja, odakle obitelj vuče korijene, imaju još 3000 trsova. Pod brendom Kaštel Sikuli proizvode četiri etikete vina – Pošip, Crljenak, Rose i Cuvee. Trenutačna proizvodnja je 15.000 butelja godišnje, a povećat će je za 10.000. U sklopu vinarije je i kušaonica.

14.08.2023., Kastel Novi - Nominirani za najbolji OPG- Zlata vrijedan. OPG Sikuli obiteljska butique vinarija. Ivan Kovacevic posluzuje goste iz Amerike Photo: Ivana ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana ivanovic/PIXSELL

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije