Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA: MILAN BANDIĆ

Poraz u Holdingu, pobjeda u stranci

bandic_311.jpg
Ilustracija: Tonči Zonjić
VL
Autor
Jasmina Popović
29.08.2008.
u 19:01

– Napišite, pakt s Bandićem početak je Milanovićeve političke smrti. Netko mu to mora reći, sve će uništiti. Imali smo šansu, prokockao ju je – zavapio je nedavno jedan milanovićevac ogorčen time što se u desetak dana od odlaska Slobodana Ljubičića Kikaša iz Holdinga priča o trijumfu predsjednika SDP-a nad Bandićem istopila i pretvorila u poraz okrunjen Bandićevom unutarstranačkom kandidaturom za gradonačelnika.

Nije taj očajni esdepeovac jedini koji je Milanovića podržao uvjeren da jedino on može doći glave Bandiću, ali pitanje je koliko je u SDP-u takvih koji se doista žele odreći Bandića.

Jer, i Milanović i Ivo Čović, novi šef Holdinga, u nekoliko su se dana u svojim javnim nastupima poklonili zagrebačkom gazdi natječući se u komplimentima, a njegova se organizacija pobrinula da se jasno vidi kako zagrebački ogranci SDP-a ne vide drugog kandidata i da tako izbaci iz igre sve priče o mogućem natjecanju za to mjesto unutar SDP-a.

Nakon što je pustio da se mediji naslađuju njegovim navodnim porazom u slučaju Kikaš i smišljaju razmjere njegove katastrofe, Bandić je iz čistog inata, kako kaže najnovija stranačka legenda, instalirao Ljubičića za savjetnika (iako i bez toga Kikaš ne bi nestao) i prvi objavio rat za još jedan mandat.

Bandićevo neodricanje od Kikaša slikovit je dokaz Milanovićeve nemoći, a kandidatura za gradonačelnika pokazuje koliko je slabašan onaj dio SDP-a koji se želi riješiti Bandića. Ne samo da je nedavno, svim prošlim aferama unatoč, Bandić trijumfirao na stranačkoj konvenciji nego i u novu utakmicu za Zagreb ulazi najnovijim aferama usprkos i gleda je prije svega kao manifestaciju moći mreže koju je izgradio i koja je jača i od lijeve i od desne politike.

Jer, Bandićevi prijatelji i dužnici sjede u svim strankama i svim institucijama, pa je potrebna malo jača municija od one kojom raspolaže Milanović da ga smiri.

Izaberu li ga Zagrepčani ponovno svojim neizlaskom na izbore, kao što se dogodilo 2005. godine, Bandićeva “vizionarska” megalomanija dobit će potvrdu, a njegov golemi ego bit će dodatno nahranjen. No, zato će SDP-ov poraz Bandićevom pobjedom u Zagrebu biti potpun i zapečaćen.

Bandić i SDP postat će u svijesti građana posve zasluženo jednaki jer će SDP pokriti sve Bandićeve poteze iako će Bandić pobjedom biti dalje od SDP-a nego ikada. Neposredni izbori potvrdit će Bandićevu snagu, a SDP-u će preostati da se slabašno busa u prsa tvrdeći kako je stranka ponovno dobila Zagreb.

Bandić će ući u udžbenike kao primjer moćnika koji nikome ne odgovara za svoje postupke, a SDP pokazati da Bandića ne samo da ne može nego i ne želi u tome spriječiti. Sve ostaje na građanima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije