Bruxelles o ucjeni

Poruka Sloveniji: Promatramo vas, i znajte, strpljenje nam je pri kraju

'Slovenia's Foreign Minister Karl Erjavec attends a meeting of EU Foreign Ministers at the EU Council headquarters in Brussels July 23, 2012. REUTERS/Laurent Dubrule (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINES
Reuters/Pixsell
31.08.2012.
u 20:15

Zapadni diplomati kažu kako dosad nije bilo pritisaka na Slovence, ali da ni to nije isključeno nastave li s ucjenom

– Pažljivo vas promatramo, ali znajte, strpljenje nam je pri kraju. Tako zapadni diplomati opisuju stavove Bruxellesa prema Sloveniji i ucjenu odgode ratifikacije Pristupnog ugovora Hrvatske s EU pitanjem Ljubljanske banke (LB). Zasad, kažu nam diplomati, nije bilo pritisaka na Sloveniju, no, upozoravaju, ni tu opciju ne treba isključiti. Zasad će, kažu, pričekati kako će se odvijati razgovori dvojice financijskih stručnjaka koje su imenovale vlade.

– Više država članica jako je frustrirano Slovenijom – kažu nam. Prvo pitanje granice, sada LB: Ljubljana bilateralna pitanja predstavlja kao multilateralna i pokušava dokazati kako je točno da "put prema EU vodi preko Slovenije", ističu.

Ruše kredibilitet

Jasan stav o sporu oko LB-a iznijela je i Europska komisija: riječ je o bilateralnom pitanju – što tvrdi i hrvatska strana, isto kao i to da su LB i ratifikacija dvije odvojene stvari – te očekuju da se s ratifikacijama završi do 1. srpnja 2013. Slovenija je tako postala enfant terrible jer u Bruxellesu više ne znaju što mogu očekivati od nje, a na kocki su važne stvari: stabilnost i proces proširenja. Opcija da sruši ono što su zacrtali kao umalo gotovu stvar, poštuje li Hrvatska obveze dok je pod monitoringom, potkopava kredibilitet EK-a. S druge strane, hvale hrvatsku politiku: konstantu u definiranju problema LB i izbjegavanje tenzija: Hrvatska se u posljednjem valu napada iz Ljubljane nije dala uvući u prepucavanja.

Njemačka saveznik

Cijeni se i konstruktivnost: od ministrice Vesne Pusić stigao je prijedlog o prepuštanju LB stručnjacima. Neslužbeno se doznaje kako su posebno Njemačka i Austrija jako kritične prema Sloveniji. Stoga bi sastanak hrvatskog premijera Zorana Milanovića s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel mogao imati konkretan rezultat bude li se raspravljalo Sloveniji i ratifikaciji, a Hrvatska bi opet imala jak adut – Njemačku, koja se držala po strani za pregovora, da bi u posljednjem trenu uskočila i "ublažila" francuski oštri prijedlog monitoringa.

Komentara 138

AT
atomised
20:28 31.08.2012.

I tijekom prve slovenske blokade dosta je članica bilo frustrirano Slovenijom. I što se dogodilo? Jedno veliko ništa. Ukoliko hrvatska diplomacija ne pomakne guzice iz toplih foteljica nitko u EU neće ni trepnuti na slovenske prijetnje. Nije da nikoga nije briga, ali pritisak prvenstveno treba dolaziti iz Zagreba, a od tamo, sudeći prema Ljubljanskoj banci, stižu prijedlozi na štetu Hrvatske. I to da bi se, navodno, izbjeglo tenzije. U domaćoj politici na vlasti je gomila huligana, u vanjskoj politici isti ti huligani su krezube pudlice.

DE
dejavu
20:29 31.08.2012.

Ma ne treba se uopce s janezima zamarati . ..skulirali bu cim ih teta Clinton nazove telefonom....kak i prosli put .....

ST
stefj
20:25 31.08.2012.

Bla, bla, pričam ti priču i mičem fokus sa katastrofalne situacije kod nas... A što se tiče Slovenaca, tak su EU zemlje bile "zgranute" kako nas je Slovenija ucjenila teritorijem prilikom pregovora, a na kraju su amenovali političku arbitražu daa taj teritorij Slovenija i stvarno dobije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije