Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTAJE IH VIŠE OD 8 TISUĆA

Posao čistačice jedan je od pet najtraženijih. Slab je odaziv na natječaje, a plaće su male

Izbor najboljih fotografija u 2014. godini
Slavko Midzor/PIXSELL
25.08.2023.
u 10:50

Ove godine ukupno se tražilo  8685 čistačica i spremačica, a u turizmu problem su pokušali snaći sa stranim radnicima.

Iz godine u godinu na tržištu rada dolazi do sve manjeg broja čistačica, a ove godine nedostajalo ih je više od osam tisuća. Zbog toga, posao spremačice postao je jedan od pet najtraženijih poslova, a najviše ih nedostaje u zdravstvu, turizmu, obrazovanju, uslužnim i administrativnim djelatnostima. U turizmu su ovaj problem uspjeli riješiti dovođenjem stranih radnika.

"Posla ima i previše, pogotovo kada ga nema tko raditi", rekla je Ana, spremačica u Klinici za Dječje bolesti Zagreb, za Dnevnik Nove TV koja već 18 godina radi kao čistačica u bolnici. Nadodala je kako čistačica svakim danom nedostaje sve više, a plaće su male. "Mi stariji nemamo izbora, a mladi imaju izbora, idu van", objasnila je. Također, rekla je da zapošljavanje čistačica u bolnici nije niti malo jednostavno jer se radi i blagdanima i vikendima, a sigurnost pacijenata je na prvom mjestu.

"Od 65 sistematiziranih radnih mjesta, imamo popunjena 44. Jako je teško organizirati rad, službu, problem su duga bolovanja za koja ne možete osigurati zamjenu i, nažalost, vrlo je slab odaziv na natječaje. Na deset raspisanih mjesta zaposlimo jednu do dvije spremačice", rekla je Anita Znaor, glavna sestra Klinike za dječje bolesti Zagreb, za Dnevnik Nove TV. 

Ove godine ukupno se tražilo  8685 čistačica i spremačica, a u turizmu problem su pokušali snaći sa stranim radnicima. "Jednostavnog rješenja nema, osim uvoza stranih radnika. Drugo je rješenje robotizacija, automatizacija tog posla. Moguće povećanje njihovih plaća dovelo bi do narušavanja odnosa između plaća prema višim razinama obrazovanja", rekao je nezavisni analitičar Predrag Bejaković. 

Dodatan problem u cijeloj priči su plaće, koje se vrte oko minimalca, oko 700 eura. Također, kako je rekla spremačica Ana profesija se ne cijene dovoljno jer je riječ o društveno korisnom poslu koji je itekako potreban.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Benzinska počela prodavati i kruh: 'Peklo se preko noći'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije