Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečana prisega

Predsjednica pozvala ročnike da ostanu u Hrvatskoj: Ovdje gradite svoju budućnost

Prisega ročnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/11
10.03.2018.
u 13:49

U proteklih deset godina dragovoljno vojno osposobljavanje završila su 6993 ročnika

U požeškoj vojarni svečano je prisegnuo 21. naraštaj dragovoljnih ročnika. Uz ročnike, njihove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili i brojni uzvanici, među kojima hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, koja je ročnicima poručila kako su oni tim činom postali nasljednici slavne pobjedničke Hrvatske vojske koju su stvarali njihovi očevi i djedovi.

Prisegu su položila 323 ročnika, među kojima i 46 žena, a predsjednica ih je pozvala da ostanu u Hrvatskoj i da ovdje sa svojim obiteljima grade svoju budućnost.

- Ne samo u vojnoj službi, već i u svim segmentima društva, potreban nam je nesebičan rad i zalaganje za opće i veće dobro. Zbog toga uvijek iznova ovakve prigode u meni bude vjeru da s pravom samouvjereno gledamo u budućnost naše domovine. Takva požrtvovnost i spremnost stavljanja svih svojih sposobnosti na raspolaganje hrvatskoj državi bila je temelj njezina nastanka i opstanka, a isto tako je i zalog i preduvjet njezina budućeg razvoja - kazala je predsjednica.

U Požegi je više puta naglašeno da je u središtu cijelog sustava čovjek.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako su vojnicima proteklih godina smanjivana prava, a da se sada radi na njihovu vraćanju. Spomenuo je plaćanje straže, dežurstva i terenskog dodatka. Dodao je kako se radi na povratku Hrvatske vojske u gradove poput Vukovara ili Sinja, ali i na modernizaciji, istaknuvši nabavu helikoptera Kiowa Warrior.

- Ovim činom svečane prisege postali ste dio Hrvatske vojske, vojske pobjednika iznikle u Domovinskom ratu. To je poziv koji podrazumijeva puno odricanja, ali i veliku čast - rekao je Krstičević.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, zaštite, reakcije, vojne službe, tjelovježbe i psihološke priprave. Svi koji uspješno završe obuku steći će vojno-stručnu specijalnost strijelca te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Završetak obuke 21. naraštaja ročnika očekuje se 6. travnja. U proteklih deset godina dragovoljno vojno osposobljavanje završila su 6993 ročnika. 

Prisega ročnika
1/13

Komentara 63

DU
Deleted user
14:38 10.03.2018.

Gospodjo Kitarovic,lijepe zelje i rijeci su jedno,a stvarnost i zivot nesto sasvim drugo. Ne odlazi nasa mladost iz Hrvatske zato sto je ne voli - odlazi zato sto mora.Nitko od nas vise ne vjeruje u isprazne rijeci i puste fraze.Ovdje vise Bog ne hoda. Ubili ste nas san o slobodno i nezavisnoj hrvatskoj drzavi. Hrvatski se narod zasitio sluganskih elita,bezakonja,nereda,nerada i laznih obecanja. Hrvatski covjek zeli vecu placu,sigurnu mirovinu,pravnu sigurnost,moderno zdravstvo,obracun s tajkunokracijom,ratnim profiterima,stranim sluganima,laznim braniteljima. Boli nas osmjeh Ivice todorica iz Londona.On je simbol toga da se u Hrvatskoj isplati otimati i krasti i da nikad nitko nece za to biti kaznjen. U drustvu vlada moralna kriza.Duboko smo razocarani u neprirodne i hrvatskom covjeku nesvojstvene zakone koje donosi grlata manjina . Konkretno tzv.Istambulska deklaracija. Zalosti nas sto iz drzavnog proracuna financirate tolike antihrvatske udruge,koje promicu antihrvatske vrijednosti. Crkva se pokazala nedorasla vremenu,i sami su truli,pohlepni i udaljeni od Boga i covjeka. O sudstvu ne zelim trositi rijeci. O Saboru i njegovom radu? Mediji tu tmurnu i turobnu sliku cine jos jadnijom. Jedina svijetla tocka je Hrvatska vojska,koju vi gurate u tudje ratove. Ja sam posebno razocaran odnosom prema Hrvatima u BiH,i onim sto ste nam ucinili. Otisao sam zato daleko od svega,i nikad se necu vratiti,ma kako bilo u mojoj dusi.Punog novcanika se nekako lakse podnosi svaki zal.

BI
binki
14:08 10.03.2018.

Isto kao ona i njena djeca.

ZA
zarac
14:46 10.03.2018.

Predsjednice, a što je s onom "kome se ne sviđa, može otići"? Mislim da ju je poprilično puno ljudi tada poslušalo. Domoljublje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije