Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJETA Val štrajkova potapa federalno obrazovanje, vlasti i prosvjetari već na sudovima

Premijer ZHŽ-a Lasić: Spreman sam i na ostavku!

bih_lasic_tx.jpg
import
31.01.2006.
u 18:48

SARAJEVO  Stanje u federalnom obrazovanju svakim je danom sve kaotičnije. Prosvjetari u Zapadnohercegovačkoj županiji već su četvrti tjedan u štrajku, jer Vlada ZHŽ-a nije ispunila njihove zahtjeve, među ostalim i povećanje plaća od 20 posto. Od pregovora Vlade i zapadnohercegovačkih prosvjetara - ništa - svi su već završili na Općinskom sudu u Širokome Brijegu. Prosvjetare tuži Vlada zbog nelegalnog štrajka, sudske se odluke očekuju danas.

Čekamo odluku suda. Nećemo bježati ni od uvođenja radne obveze za prosvjetare. Ako se situacija uskoro ne razriješi ovaj premijer je spreman dati ostavku. No, smatram kako vlada ZHŽ-a neće doći u tu situaciju, da ćemo sve riješiti kako treba. Svakodnevno me zove po pet roditelja pitajući za savjet, a ja ne želim nikomu ništa sugerirati, da vlast opet ne ispadne kriva. U zadnje četiri godine naša i HN županija imaju problema s poreznom upravom i proračunom, za što također mislim da nije slučajno  kazao nam je jučer predsjednik vlade ZHŽ-a Viktor Lasić.

Skraćenje nastave
Više od 14.000 učenika osnovnih i srednjih škola gube već gotovo mjesec dana nastave. U tom slučaju Vlada je sljedeća na potezu - morala bi, kažu u sindikatima, donijeti odluku o skraćenju nastave, jer se ona ne može održavati dulje od 1. srpnja. Tada je vrijeme za godišnje odmore, djeca se moraju upisivati na fakultete. Jednom riječju, moraju se poštivati međunarodna prava, kaže Zdravko Pirić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZHŽ-a, dodajući kako učenici neće biti uskraćeni za znanje jer se u tom slučaju skraćuju i nastavni programi.

Najavljen štrajk i u HNŽ-u
No, uspoređujući plaće prosvjetara po federalnim županijama izvjesno je kako su one najveće u Sarajevskoj, a onda slijedi upravo ZH županija, gdje su prosvjetari u gotovo jednomjesečnom štrajku.
Njihovi kolege u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najavili su opći štrajk, i to sva četiri sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja - 13. veljače. Da stvar bude gora, nezadovoljstvo kulminira i kod prosvjetara u Srednjobosanskoj županiji. No, niti prosvjetare, a ni vlast, baš i ne brine činjenica da bi oko 90.000 učenika u te tri županije moglo uvelike nazadovati u znanju i izgubiti dio zasluženog ljetnog odmora i vrijeme za pripremu prijamnih ispita, jer će se sva nastava morati nadoknađivati cijeli lipanj.

Epilog na sudu
Pirić kaže da je na sudu insceniran isti postupak kao i prije dvije godine, kad su također s vladom završili pred sudskim tijelima:
 Napravili smo sve zakonom predviđeno, no u vladi i dalje tvrde da je štrajk nelegalan. Prije dvije godine sudac Općinskog suda već je imao presudu u rukama protiv nas, ali sve je pobijeno na Županijskom sudu. Ovaj put se nadamo kako će suci imati više razumijevanja i poštivati zakon  kazao nam je jučer Pirić.

Škole na meti lopova
Na cijelu situaciju nisu ostali ravnodušni ni zapadnohercegovački roditelji koji, osim što muku muče s time kako zadnjih tjedana "pohvatati" svoju djecu kako se ne bi odala kakvim porocima. Zatvorene škole dobro su došle lopovima, koji su samo u školi u Sovićima - Grude za vrijeme štrajka otuđili nekoliko računala.
Roditeljska vijeća pojedinih škola traže da se poštuju zakonska prava njihove djece na školovanje.

Pirić tvrdi kako su već razgovarali s roditeljima. I dok ih jedni podržavaju, drugi su, po njegovim riječima, priklonjeni vladi.
 Mnogi roditelji su uz nas jer shvaćaju našu situaciju. Štrajk nas intelektualaca nikomu nije poučan, samo se možemo preplašiti za svoju djecu i njihovu budućnost unatoč školovanju  zaključuje Pirić.


Napravit ćemo sve da ova vlada ponovo ne zavlada!

Anđelko Kvesić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja SBŽ-a, kaže kako su ogorčeni na vladu, koja je donijela nove platne razrede i povećala koeficijente proračunskim korisnicima 15 do 50 posto, a samo obrazovanje nije uključeno. Uputili smo prigovor, a u vladi su nam kazali kako mijenjanja proračuna nema bez rebalansa i da je sada sve gotovo. Nisu nam dopustili da sudjelujemo barem verbalno. Sredinom veljače planiramo štrajk upozorenja, drugi nam je korak sudska tužba. Zatim ćemo pozvati roditelje i učenike i upoznati ih s katastrofalnim stanjem u obrazovanju. Ako se ni tada ništa ne promijeni, stupamo u opći štrajk. Aktivirat ćemo sve sindikaliste tako da na sljedećim izborima sadašnja vlast ne može niti u dvorište vlade, a kamoli u fotelje energičan je Kvesić. (ibć)


Vlada ne ispunjava zahtjeve

Sindikati prosvjetara HNŽ-a, sve je izvjesnije, u opći će štrajk 13. veljače. Već su ga najavili i mjerodavnima, no odgovora još nema. Njihovi su zahtjevi bili povećanje plaća od 30 i 20 posto (stav je sindikalista osnovnih škola na čelu s Omerom Spahom), a kako kaže predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš, ispod 15 posto kroz koeficijente neće pristati. Štrajk je izvjestan, potvrđuje i predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić. Tu je i povećanje toplog obroka dva posto po danu od prosječne plaće u FBiH, jer u HNŽ-u je topli obrok od 6 KM najmanji u FBiH. No, Lauš kaže kako su u vladi kazali da nema govora o povećanju naknade za topli obrok prosvjetarima. Povećanje plaće od 20 posto vlada ZHŽ-a nije prihvatila, uz obrazloženje da se ne puni proračun. Iz sindikata kažu da vlada ima isto obrazloženje već petu godinu. Napominju i da su i prostori u školama za potpisivanje onih koji žele raditi samo pritisak ministra prosvjete Marića na ravnatelje i njih same - no nitko se nije potpisivao. Ministar Marić je, napominju, i kazao kako štrajk neće biti plaćen. (ibć)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije