Rješenje?

'Prijateljstvo s Hrvatskom važnije je od nekog poslovnog dogovora'

Viktor Orban
DPA/PIXSELL
04.10.2013.
u 10:44

U intervjuu mađarskim medijima ponovio je da Hrvatska koristi neekonomske metode kako bi zastrašila MOL.

– Prijateljstvo je važnije od nekog poslovnog dogovora. Preporučujemo Hrvatskoj da razmisli – kao što obično činimo u Mađarskoj – o preuzimanju dionica MOL-a – kazao je mađarski premijer Viktor Orban navodeći da su fer rješenje i fer cijena način da se zadrže i ne pokvare izvrsni bilateralni odnosi.

U intervjuu mađarskim medijima ponovio je da Hrvatska koristi neekonomske metode kako bi zastrašila MOL.

Mađarska vlada ima gotovo 25 posto udjela u MOL-u i ima velik utjecaj na strategiju te tvrtke što može rezultirati "padom njene vrijednosti", baš kao što je bio slučaj i s mnogim ruskim naftnim kompanijama, priopćio je danas mađarski analitičar KBC Securities-a Peter Szentirmai. 

'Nema razloga za uhićenja'

Podsjetimo, odnosi Mađarske i Hrvatske zategnuli su se nakon što su protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog. Mađarski premijer istaknuo je da se još vode istrage koje obuhvaćaju članove "mađarske ekonomske elite", ali nije rekao ni o kome je riječ ni koji je predmet istrage, piše Bloomberg BusinessWeek. Dodao je da će prihvatiti ako 'oni u Hrvatskoj žele nastaviti određene aktivnosti pod okriljem države i preuzeti određenu imovinu u državne ruke, kao što su oni napravili u Mađarskoj ranije sa skladištima plina, ali po "razumljivoj cijeni".

- Nema razloga da se itko uhiti, rekao je Orban. 

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg premijera Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u.

>>Vlada izgubila pravo prvokupa Ine? Gdje bi mogao biti spas

>>MOL: Hrvatska nema pravo prvokupa dionica Ine!

>>Vrdoljak: Iznenađen sam reakcijom mađarske vlade

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije