Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Temperaturni šokovi tresu Hrvatsku

Proljetni Božić uz temperature iznad 20 stupnjeva

kupanje
Pixsell
25.12.2009.
u 15:32

Najtopliji Božić bio je 1989. godine, kada je u Sisku izmjereno 23,7 stupnjeva. Današnja je najviša temperatura bila 23 stupnja u Novoj Gradiški, a već od sutra od 10 do 15 stupnjeva hladnije

Iako su se danas u pojedinim mjestima u kontinentalnoj Hrvatskoj žive u termometrima popele iznad 20 stupnjeva, ovo ipak nije najtopliji Božić. Potvrdila nam je to dežurna sinoptičarka u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu Dunja Plačko-Vršnak.

Prema njezinim riječima, na Božić 1989. godine zabilježen je apsolutni rekord u posljednjih 60-ak godina: u Sisku je izmjereno 23,7 stupnjeva. Danas u 14 sati, najtoplije je bilo u Novoj Gradiški, koja se grijala na 23 stupnja, u Bjelovaru, Daruvaru, Karlovcu, Osijeku i Zagrebu bilo je 20, a najtopliji jadranski grad bio je Šibenik, u kojemu je izmjereno "tek" 19 stupnjeva.

 

- Na temperaturu zraka na Jadranu trenutačno utječe temperatura mora, koja je između 12 i 15 stupnjeva. Iako je bilo sunčano, zrak se nije mogao ugrijati više od 19 stupnjeva, a u mnogim dijelovima uz obalu još puše olujno jugo, koje također utječe na temperaturu, objasnila je Plačko-Vršnak.

Već noćas, u naše će krajeve stići novo zahlađenje zraka, koje je poslijepodne zahvatilo planinske krajeve. Sutra ujutro mnogi će kontinentalni dijelovi ponovno bilježiti temperaturu ispod ništice, a prosječno će dnevna temperatura biti niža od današnje između 10 i 15 stupnjeva.

Dogodit će se tako da smo u tjedan dana "preživjeli" nekoliko temperaturnih šokova. Prije manje od tjedan dana temperature su u zemlji bile i -20 stupnjeva Celzijevih.

S padom temperature, porast će tlak zraka, pa će se mnogi ljudi bolje osjećati. Dnevna temperatura sutra će se kretati od 8 do 10 stupnjeva u središnjim krajevima i od 9 do 15 na moru.

Prema riječima sinoptičarke Dunje Plačko-Vršnak, za vikend nas očekuje hladnije vrijeme, uz mogućnost slabe kiše, snijega i susnježice u gorju. Puhat će uglavnom sjeverozapadni vjetar. U Silverstarskoj noći, koju će mnogi građani provesti na ulicama, ponovno će biti toplije, iako ne ovako kao za Badnjak i Božić. Nažalost, moguća je kiša.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije