kod kaptola

Pronađen 28 stoljeća star ratnički grob s najljepšom arhitekturom!

ratnicki grob,kaptol,arhelolosko nalaziste,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
1/5
17.06.2013.
u 14:09

Našli smo jedan fantastičan ratnički grob s najljepšom arhitekturom koju smo do sada vidjeli na ovom lokalitetu. Od kada ovdje kopamo, a to je 13 godina, ovako očuvanu grobnu arhitekturu s početka 7. st. prije Krista još nismo pronašli

Kada arheolozi taman pomisle da ih nalazište iz starijeg željeznog doba iznad Kaptola, jedno od najvećih centara tadašnje Europe, više ne može iznenaditi, ispostavi se da baš i nije tako.

– Našli smo jedan fantastičan ratnički grob s najljepšom arhitekturom koju smo do sada vidjeli na ovom lokalitetu. Od kada ovdje kopamo, a to je 13 godina, ovako očuvanu grobnu arhitekturu s početka 7.stoljeća prije Krista još nismo pronašli. U njoj je očito sahranjen jedan od vrhunskih pripadnika ratničkog staleža vladajuće klase – objašnjava dr. sci. Hrvoje Potrebica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Veličina grobne komore je 3x3 metra. Napravljena je vrlo kvalitetno, može se reći da je to školski primjer kakav u Hrvatskoj do sada nismo imali. Riječ je o savršenom primjerku. U pokojnikovu grobu nađena su čak tri kompleta konjske opreme što također do sada nije zabilježeno na ovim prostorima.

– To znači da je imao tri konja, a konj je u to doba predstavljao vrhunsku vrijednost i fantastično bogatstvo. Osim toga oprema za konja bila je od željeza koje je u to doba imalo vrijednost skoro kao zlato. U grobu smo za sada pronašli još dva koplja, nož i britvu, puno fine keramike te brončanu žensku ogrlicu s privjeskom – ističe dr. Potrebica. 

Zagrebačkim arheolozima pridružili su se i njihovi slovenski kolege među kojima je bio i Borut Križ, jedan od najistaknutijih poznavatelja željeznog doba u Europi. – Kaptol je vrlo bitna karika za starije željezno doba i jedan od najvećih takvih centara u Europi. Svi ovi nalazi pronađeni u zadnjih desetak godina pokazuju da je ovdje živjela izuzetno jaka zajednica koja je utjecala i na istok, zapad i jug. Kolega Potrebica ovdje vrlo dobro radi i kada rezultati o Kaptolu budu objavljeni bit će to jedan europski bum – ističe slovenski arheolog Križ.

>>U Batini otkriven knežev grob s kraja 8. stoljeća prije Krista

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije