Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovno u pregovore

Propalo mirenje: Učitelji i sestre ostaju bez božićnice

sindikati,vlada,spomenka avberšek,vilim ribić (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
15.09.2012.
u 09:02

Ministar Željko Jovanović spočitnuo je da su sindikalisti koji sudjeluju u pregovorima zapravo lutke na koncu Vilima Ribića te da im se od pomicanja konca zavrtjelo u glavi

Zaposlenima u školama i visokoobrazovnim institucijama te medicinskim sestrama neće biti isplaćene božićnice. Rezultat je to propalog mirenja koje je okončano između Vlade i četiri sindikata; učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara. I nakon sastanka, pred novinarima su se nastavili prepucavati predstavnici pregovaračkih timova Vlade i sindikata, a činilo se da je Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, najviše iznervirao ministar rada Mirando Mrsić.

– Mi smo bili spremni odreći se naknada, ali da nam se to poslije vrati. Kad smo pokušali drugu stranu pozvati na odgovornost, dobronamjerno podsjećajući na raniji slučaj kad je država izgubila spor i morala vratiti milijunski novac, brutalno nas je prekinuo Mrsić. To razbija bilo kakvu poveznicu da budemo partneri, to je kontraproduktivno i jedni druge ne slušamo. Tu nema ministar Linića koji jedini može odlučiti, a članovi tima odgovaraju unaprijed dogovorenim rečenicama. Mrsiću je ovo strano područje, mi nismo njegovi pacijenti što on još nije shvatio – poručio je Ribić i napustio konferenciju za medije. Sindikati, kazao je, moraju smisliti što će dalje. Zbog propalog mirenja Vlada će u ponedjeljak raskinuti kolektivni ugovor, koji će se provoditi tri mjeseca nakon toga, odnosno do 17. prosinca, uoči Božića.

Mrsić nije želio ponoviti izjavu ministra financija Slavka Linića da će deset posto smanjiti koeficijente zaposlenima u školstvu i zdravstvu, već je kazao kako će se opet formirati pregovarački tim koji će u iduća tri mjeseca pokušati donijeti novi kolektivni ugovor. Svjestan je da je štrajk moguć.

– Ne možemo pristati na zahtjev sindikata da im vratimo novac koji sada ne bi isplatili jer ne znamo kakva će biti gospodarska situacija i što će to značiti za svaku iduću Vladu – objasnio je jedan od razloga sukoba Neven Mimica, potpredsjednik Vlade i šef pregovaračkog tima. Zvonimir Laktašić, šef sindikata učitelja, naglasio je da je sporno i što Vlada nije obećala da će im se vratiti dodatak na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto, nisu definirane minimalne božićnice i regresi u trenutku kad bi im se vratile te su neprihvatljive cijene prijevoza.

Ključne riječi

Komentara 173

OB
-obrisani-
09:31 15.09.2012.

Glasali ste. Gledajte.

VK
vražje kopito
09:52 15.09.2012.

Liniću deri 10% po koeficijentu svima, pa da vidimo koliki će u štrajk, stoka bezobrazna

OB
-obrisani-
09:29 15.09.2012.

pa dobro narode....dali su ti naši sindikalisti....normalni ??? . kao prvo: postavljaju referendumsko pitanje..."Tko je za...da mu se ne isplati božičnica, nagrade, darovi .?????".............i slične gluposti . pa što mislite...tko će biti...ZA ?????? . a kao drugo: ..ovu jadnu opljačkanu siromašnu Državu na grbači nosi privatni sektor a tko tim radnicima....daje....nagrade..božićnice...uskrsnice...poklone ???.TKO ?? . pa ti Sindikati su....NEPRIJATELJI Države No 1........to su čisti luđaci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije