Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prosvjednici s Facebooka: Želimo normalan život i poštenu državu

18.11.2008.
u 19:23

Je li me strah zato što pod punim imenom i prezimenom sudjelujem u akciji? Neću razbijati glavu zbog mogućih posljedica. Ovo je prevažno da bih se sad skrila u mišju rupu. Tako govori Riječanka Jelena, koja je među koordinatorima prosvjeda protiv “stezanja remena” što će se održati 5. prosinca.

Na Facebooku se priprema jednomjesečni božićni party s obveznim darovima

U grupu na Facebooku pod nazivom “Stegnite vi svoj remen, bando lopovska” uključila se čim je na nju naišla.
– Moji su razlozi isti kao i svih drugih. Ogorčena sam politikom sadašnje vlade. Želim normalan život. I pošten, transparentan državni aparat. Imam 28 godina, VSS i nisam socijalni slučaj, ali zabrinuta sam za svoju budućnost – objašnjava mlada Riječanka. Njezin kolega iz Zagreba govori slično.

– U situaciji u kojoj smo se našli, mladi ljudi poput mene ne vide izlaz. Zato sam odlučio priključiti se organizaciji prosvjeda. Ja sam to napravio u ponedjeljak i moram priznati da nas je iznenadila nevjerojatna podrška – kazao je danas Marko, dodajući da će se detalji – hoće li biti jedan ili više prosvjeda – znati uskoro. Svjestan je, kaže, da jedan prosvjed ništa ne može promijeniti.

– Ali može pokazati političarima da ne lažu dobro. Da narod zna kad lažu i kad jedno govore, drugo rade, a treće misle – objašnjava student iz Zagreba uz opasku kako se nikome od organizatora dasad nije ništa “čudno i neuobičajeno dogodilo”. Želja im je, kaže, da naprave civiliziran prosvjed kojega se Zagreb neće posramiti, a opet da bude najveći dosad.

Trenutačno najaktivnijoj grupi na Facebooku do 17 sati priključilo se više od 32.300 članova. Njihovi zahtjevi zbog kojih pozivaju na ulice pokrivaju svaki segment života. Izdvojili su ih 20-ak – zdravstvo za sve, a ne samo bogate, oporezivanje luksuza, manji porezi na hranu, rješavanje huliganizma na ulicama, ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovu trgu, oštro suočavanje s mafijom, kazne za korupciju i nepotizam, zamrzavanje imovine i računa bez pokrića... (N. S. Š., S. Ve.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije