Sporni zakon

Pusić: Nema sumnje da će RH uskladiti lex Perković s EU

Vesna Pusić
Sanjin Strukić/PIXSELL
Autori: jek/VLM, ikri/VLM
21.08.2013.
u 19:09

Pusić je nakon povratka iz Bruxellesa, gdje je sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU, gostovala u Dnevniku 3

Čini se kako će Hrvatska ipak pokleknuti pred Europskom komisijom i promijeniti Zakon o europskom uhidbenom nalogu ili tzv. "lex Perković", sudeći prema riječima ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je večeras gostovala u Dnevniku 3 HRT-a.

- Neće do petka baš biti obavljen cijeli posao, ali nema sumnje da će se Hrvatska uskladiti. Koliko znam, odgovor još nije napisan, ali svakako će Hrvatska funkcionirati u okviru tih standarda Europske komisije. O tome razgovaramo od samog početka, prije nego je zakon donesen u ovoj formi. Pravilo je to za sve članice koje su od 2002. pristupile EU, da nemaju mogućnost ograničavanja na 2002. godinu. Prema tome, to su neki okviri u kojima ćemo funkcionirati - objasnila je Pusić.

Pusić je danas ranije nakon sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu rekla da je "hrvatski interes da primjenjuje Europski uhidbeni nalog", piše Al Jazeera.

Pusić je kazala i da ne očekuje da će se konačna odluka o Europskom uhidbenom nalogu ili zakonu popularno nazvanom "lex Perković", biti donesena na sutrašnjoj sjednici Vlade.

– Mislim da će to biti riješeno u sljedećih nekoliko tjedana. Hrvatska će pronaći način kako da primjenjuje Europski uhidbeni nalog i udovolji svim obvezama koje je preuzela – kazala je Pusić i dodala da je njezin stav da "Hrvatska mora primjenjivati Europski uhidbeni nalog".

– Moje mišljenje i stav koji zastupam i za koji mislim da će na kraju doći do izražaja jest da Hrvatska, naravno, mora primjenjivati Europski uhidbeni nalog, da je to naš interes i to su sve pravila koja smo prihvatili i unutar toga moramo prilagoditi vlastite zaključke – kazala je Pusić.

Podsjetimo, europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding Vladi je poslala pismo u kojem se tražilo ukidanje Zakona o europskom uhidbenom nalogu ili tzv. "lex Perković", kojim je Hrvatska ograničila primjenu izručenja svojih državljana za djela počinjena prije 2002. godine.

Također, Pusić je u Dnevniku 3 potvrdila kako je i dalje najizglednija opcija gradnja Pelješkog mosta.

- Smatramo da je to najefikasniji način povezivanja jer se mogu poštivati sva pravila Schengena i nema zaustavljanja. Cilj nam je da uđemo u režim Schengena za dvije godine - rekla je Pusić.

 

>>'Lex Perković je ozbiljna povreda povjerenja svih članica EU'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije