Reakcije

Pusić o sankcijama: Nije gotovo dok nije gotovo!

pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
18.09.2013.
u 14:04

– Ne treba trčati pred rudo, nije gotovo dok nije gotovo, o toj se temi dogovaramo – rekla je Pusić

Nakon što je objavljena informacija da je EK pokrenuo mjere pojačanog nadzora i zamrzavanja novca, odnosno suspenziju "Schengen facilityja", ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić pred novinarima je pokušala ublažiti problem. Izjavila je da bi te mjere mogle biti provedene samo pod uvjetom da Hrvatska ne uskladi sve što Komisija traži da se uskladi.

– Ne treba trčati pred rudo, nije gotovo dok nije gotovo, o toj se temi dogovaramo. Mislim da ćemo probleme riješiti, ali mislim da ih nećemo rješavati u medijima – rekla je Vesna Pusić i ponovila da "ćemo problem riješiti" te dodala da više o toj temi neće govoriti dok se problem ne riješi razgovorom i dogovorom unutar Vlade. Da je Hrvatska tim sukobom s EK izgubila reputaciju i vjerodostojnost, smatra HDZ-ov Gordan Jandroković.

– Što se tiče financijskih sredstava, tu još imamo šansu. Ako se ovaj zakon vrati u duhu onoga što je sugerirala Komisija, i što je Hrvatska preuzela ulaskom u EU, moglo bi doći do odgađanja te odluke – kaže Jandroković. Naglašava da premijeru Zoranu Milanoviću, SDP-u i njihovim partnerima nitko nije dao mandat da bi ulazili u konflikt s Europskom komisijom te dodao da je Vlada ta koja je Hrvatsku dovela u poziciju zemlje druge kategorije unutar Europske unije, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom. Odgovornost nije samo na SDP-u, kaže Jandroković, nego i na koalicijskim partnerima ako se uskoro ne oglase. Smatra da je očito da Milanovića i SDP ne zanima istina jer da žive u nekom svom svijetu. – Njih stvarnost demantira iz dana u dan, a oni se uporno prave kao da se ništa ne događa. Ovo je suluda situacija – rekao je Jandroković.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pak naglašava da se još ne može govoriti ni o kakvim sankcijama jer da je tek pokrenut postupak za utvrđivanje mogućih mjera. Poručio je i da Hrvatska nastavlja dalje sa schengenskim akcijskim planom, bez obzira na mogućnost mjera Europske komisije.

– Schengenski plan neće ni u jednom trenutku biti ugrožen. Za prvu godinu novac smo dobili, a prema europskim pravilima bilo kakva mjera može trajati samo do trenutka do kojeg ne ispravite grešku – rekao je Ostojić.

Dodao je i da se bez novca za Schengen, a riječ je o 40 milijuna eura u ovoj godini i 80 milijuna u 2014., može ostati i ako se njime loše raspolaže. Ponovio je premijerove riječi da nitko Hrvatskom neće brisati pod.

Iako je, jednako kao i premijer Zoran Milanović, govorio da Hrvatska neće dočekati nikakve sankcije zbog "lex Perkovića", ministar pravosuđa Orsat Miljenić i danas, nakon što je pokrenuta procedura sankcija, i dalje misli da se to neće dogoditi.

– Sve što smo govorili do sada stoji i dalje i nema nikakve promjene u odnosu na naše dosadašnje stavove, dakle, nikakve sankcije još nisu došle. Pokrenut je mehanizam sukladno članku 39., on će trajati barem do 4. listopada, i to je to, dalje vam ne mogu ništa reći – kazao je Miljenić koji nije htio odgovoriti na nijedno dodatno pitanje novinara.

– Moje je mišljenje da se zaista na umjetan način diže buka i da Vlada štiti interese RH te da se, nažalost, putem medija pokušava instrumentalizirati cijela ta situacija na jedan, recimo, vulgaran politički način – kazao je SDP-ov Marin Jurjević.

>> EK pokrenula mjere pojačanog nadzora i zamrzavanja novca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije