Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOPLO-HLADNI ODNOSI

Razlozi Vučićeve opsjednutosti Hrvatskom: 'Zna da ulaz u EU vodi kroz Hrvatsku. A Srbija ima dvije neuralgične točke'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vu?i? obratio se okupljenima na Velikoj skupštini SNV-a
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
18.05.2024.
u 09:48

U svemu tome veliku ulogu ima nedavna povijest i sva događanja iz Domovinskog rata ali i razni političari s obje strane koji isto tako redovito pronađu načina da se ti odnosi ne poprave.

Međusobni odnosi Hrvatske i Srbije godinama unazad kreću se na relaciji toplo – hladno s tim da su ovi sadašnji zategnuti odnosi na snazi već nekoliko godina. Oni se povremeno otople i urede ali se opet svako malo pronađe načina da se vrlo brzo vrate na staro. U svemu tome veliku ulogu ima nedavna povijest i sva događanja iz Domovinskog rata ali i razni političari s obje strane koji isto tako redovito pronađu načina da se ti odnosi ne poprave.

Ipak, u cijeloj toj priči posebnu ulogu ima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji svako malo spominje Hrvatsku iako ga nitko to nije pitao. Takvih njegovih primjera „zaljubljenosti“ u Hrvatskoj do sada je zabilježeno na desetke i uvijek su se svodili ili na kritiku Hrvatske radi nečega ili pak radi potrebe usporedbe Srbije s Hrvatskom uz najavu kako će nas, po nečemu, vrlo brzo preskočiti naši istočni susjedi. Nedavno smo imali i slučaj da je poslije slijetanja prvih vojnih zrakoplova Rafala u Hrvatsku Vučić najavio kako Srbija također kupuje Rafale ali za razliku od Hrvatske nove. Takvih i sličnih najava bilo je na desetine pri čemu niti ne uzimamo u obzir sve one zapaljive izjave koje dolaze u vrijeme obljetnica iz Domovinskog rata. Na isti način djeluju i brojni mediji koji su pod kontrolom SNS-a i Vučića. Takvu retoriku Vučića redovito prate i njegovi ministri tako da ta „zaljubljenost“ vrlo često djeluje orkestrirano.

Govoreći o tome hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je Hrvatska za Srbiju nešto što se zove referentni horizont, odnosno nešto s čime se mjeri. -Srbija se postavlja kao vladar na Balkanu među državama koje nisu postale dio EU ali je isto tako svjestan da ulaz Srbije u EU vodi kroz Hrvatsku. Uspoređujući Srbiju s Hrvatskom Vučić želi stvoriti dojam kako Srbija dostiže Hrvatsku i da će u EU biti jača od Hrvatska. Sve to je potpuno izmišljeno i to je jedna staljinistička metoda s nacionalističkim sadržajem – rekao je Puhovski.

>>> FOTO Ovo su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vu?i? obratio se okupljenima na Velikoj skupštini SNV-a
1/29

Dodaje kako se na isti način ponašaju i ministri u Vladi Srbije ali i da tu nema neke velike razlike jer vrlo često i ministri u Vladi RH ponavljaju ono što govori Andrej Plenković.

-U Srbiji imaju dvije neuralgične točke. Jedna je Kosovo koje je za Srbiju živa rana. Druga neuralgična točka za njih je Hrvatska s kojom se mogu uspoređivati ali ne u apsolutnim brojevima nego u postotcima. Takva retorika će ostati i dalje, sigurno barem do ulaska Srbije u EU a do toga će proći barem deset godina – rekao je Puhovski.

O „zaljubljenosti“ Vučića u Hrvatsku govorio nam je politički analitičar Davor Gjenero koji kaže kako je za Vučića Hrvatska zapravo najdraži neprijatelj ali i kako to ne brije jer je Vučić taj koji pripada paradigmi granica Karlobag - Karlovac – Virovitica i da je zagovornik koncepta „Velike Srbije“.    

>>> FOTO Presladak prizor: Osim Xija crvenim tepihom u Beogradu odlučila prošetati i pačja obitelj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vu?i? obratio se okupljenima na Velikoj skupštini SNV-a
1/14

-Aleksandra Vučića Hrvatska nervira jer je jedini prostor na prostoru bivše Jugoslavije gdje su sljedbenici Slobodana Miloševića operirali u ratu i gdje nema relevantne političke grupacije koja bi podržala njegov koncept „srpskog sveta“. U isto vrijeme u Hrvatskoj desni populisti se krajnje neodgovorno i ignoratski se odnose prema Miloradu Pupovcu i njegovoj političkoj opciji koju je on organizirao i artikulirao u konstitucionalnu patriotsku stranku i tako onemogućio prelijevanje „srpskog sveta“ u Hrvatsku – rekao je Gjenero.

Podsjetio je i kako je na prošlim izborima Vučić imao svoga kandidata na izborima, koji je imao podršku Beograda, i da je on do nogu poražen te osvojio deset puta manje glasova od Pupovca.  

VEZANI ČLANCI: 

-Ono što Vučić neskriveno želi je prelijevanje koncepta „srpskog sveta“ u Hrvatsku, uključivanje Srba iz Hrvatske u taj koncept i njihova zloupotreba za njegove velikosrpske političke namjere. Zbog toga mu i odgovara to što najveći dio hrvatske političke arene, osim HDZ-a, se neozbiljno i neodgovorno odnosi prema SDSS-u i Pupovcu. Zbog toga mu je silno potrebno zaoštravanje toga konflikta kako bi svoj koncept „srpskog sveta“ proširio i u Hrvatsku – rekao je Gjenero.

>>> FOTO Za ova zanimanja vlada veliki interes: Preporučuje se smanjivanje upisnih mjesta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vu?i? obratio se okupljenima na Velikoj skupštini SNV-a
1/9

 

Komentara 34

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
10:31 18.05.2024.

Jel on baš toliko zanimljiv da se svako malo piše o njemu

Avatar Stradun
Stradun
11:03 18.05.2024.

Hrvatska treba, tim istočnim susjedima , biti zapadna susjeda, I ništa bliže od tog. Samo korektna susjeda .

Avatar El_Delinquente
El_Delinquente
10:49 18.05.2024.

Čuj to "...ali i razni političari s obje strane koji isto tako redovito pronađu načina da se ti odnosi ne poprave"! Opet ono politički korektno ali pogrešno ... svi krivi. E pa ne slažem se. Agresivni govori dolaze 99% iz Beograda, od nas dobivaju samo adekvatne odgovore. Da oni oponašaju hrvatski pristup već bi davno bio mir. Ali razlika je da oni ne žele mir i zbog toga kobstantno sa jednom kratkom iznimkom biraju radikalnu desnicu koja im obećaje tuđe. Tuđu zemlju, tuđu povijest, tuđe narode kao navodno sve njihove. Mi nasuprot tome ili ćutimo ili hrvatski tradicionalno po "realno" dijelimo krivicu za konflikt na sve strane da bi ispali objektivni. A takvi baš podpaljuju agresora jer si on kaže: što god ja činio pola krivice padne na Hrvate. Zašto bi prestao sa time?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije