Google za špijune

Razvili program koji prati svaki vaš korak i predviđa gdje ćete biti

Facebook
DPA/PIXSELL
11.02.2013.
u 10:09

Program može pratiti ljude i predviđati njihovo buduće ponašanje putem podataka sa socijalnih mreža.

Multinacionalna sigurnosna kompanija Raytheon razvila je program Riot koji koristi socijalne mreže kao "Google za špijune", piše Guardian. Program razvijan u tajnosti može pratiti ljude i predviđati njihovo buduće ponašanje putem podataka sa socijalnih mreža.

Video koji je objavio Guardian otkriva na koji način Riot uzima podatke o ljudima na socijalnim mrežama kao što su Facebook, Twitter i Foursquare te ih potom koristi u predviđanju budućih ponašanja. Raytheon tvrdi da još nije nikome prodao program, ali su i potvrdili da su tehnologiju dijelili s američkom vladom i industrijom kao dio zajedničkog istraživanja u 2010. godini koje je imalo za cilj ojačati nacionalni sigurnosni sustav kako bi mogao obraditi ogromne količine podataka na internetu.

Nicka ćete vjerojatno u 18 sati naći u teretani

Riot pruža mogućnost da se u samo nekoliko klikova mišem dođe do velikog broja informacija o ljudima, njihovim prijateljima i mjestima gdje borave. Riot ne skuplja samo fotografije postavljene na socijalnim mrežama, nego bilježi i lokacije na kojima se krećete kada sa sobom imate smarthphone. Ne bilježi samo fotografije koje ste snimili, već i lokacije gdje ste ih snimili.

Na videu su "pratili" Nicka, jednog od zaposlenika Raytheona. Preko informacija sa socijalnih mreža, ubrzo su doznali na koja mjesto često ide Nick, a imali su i njegovu fotografiju pa su znali i kako izgleda. Potom se krenuli u istraživanje njegovih budućih ponašanja. Otkrili su da je Nick svakog tjedna u teretani oko 18 sati te bi ga se tada moglo pronaći ili mu opljačkati stan jer nije kod kuće.

Ovakav program još jednom dignuo je uzbunu među udrugama koje štite ljudska prava i privatnost.

>>Svaki drugi par zna partnerovu lozinku za e-mail i "fejs"

>>Facebook će vas pratiti čak i kad vam je mobitel isključen?

Komentara 3

LI
liliZG
13:19 11.02.2013.

Vrijeme je da se maknemo s neta i počnemo dužiti uživo, jedan problem manje.....

MA
Markoc
17:02 11.02.2013.

Ja sam isto da se više družimo uživo, nego preko net-a. Al realnost je takva, da smo puno više u kontaktu preko nekakvih uređaja, nego što se stvarno družimo kao nekada dok takvih sprava nije bilo. Uvijek su nas pratrili,motrilii i nadgledali, družili se na net-u ili bili negdje u birtiji, ili bilo gdje uživo. U bližoj budućnosti sve više i više će nas motriti , promatrati samo zato što tehnološkim napredkom, pojedinac može nanijeti štetu velikome broju ljudi. Dok u prošlosti pojedinac sam nije mogao puno toga.Danas jedna jedinka, pritiskom na gumb može čuda da napravi.

YU
yututu
21:18 11.02.2013.

Svaka toljaga ima dva kraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije