Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekuje se rast bdp-a od 2,5 posto

RBA: Rast u 2023. bit će samo 2,1%, u 2024. izgledan uspon ulaganja vezanih uz sredstva EU

storyeditor/2023-10-24/PXL_231023_105045368.jpg
Goran Kovačić/Pixsell
25.10.2023.
u 18:46

Analitičari ističu da je izuzetno važno da Hrvatska iskoristi raspoloživa sredstva dostupna u okviru europskih programa, kao i da efikasno provede sve predviđene reforme.

Za razliku od prve procjene BDP-a za Hrvatsku koja je pokazivala da je u prvoj polovici ove godine hrvatsko gospodarstvo raslo gotovo tri posto, revidirana procjena kretanja BDP-a puno je pesimističnija i po njoj je rast gospodarstva bio bliži brojci od dva posto. Državni zavod za statistiku revidirao je svoju prethodnu procjenu rasta u prvom kvartalu s 2,8 na samo 1,6 posto, dok je korekcija za drugi kvartal bila blaža, s 2,8 na 2,7 posto. Odmah nakon objave revidiranih podataka pojedine su kuće smanjile ranije procjena rasta za Hrvatsku, a među njima su i analitičari RBA koji smatraju da će stopa gospodarskog rasta u ovoj godini biti samo 2,1 posto, a ne 2,5 kako su mislili prije najnovije korekcije. Nedavno je Vlada izašla s prognozom da će hrvatska ekonomija ove godine rasti gotovo tri posto, točnije 2,8 posto.

DZS je revidirao godišnji obračun BDP-a za razdoblje 1995.-2022., pri čemu se najznačajnija revizija odnosi na povećanu stopu rasta u 2021. s prethodno objavljenih 13,1% na 13,8% te nešto blaže revidirani, iako još uvijek privremeni podatak, po kojem je rast u prošloj godini iznosio 6,3%. Uslijed te revizije, analitičari PBZ-a su srezali svoju prognozu za 0,3 postotna boda, ne računajući očekivano usporavanje do kraja godine.

Glavna ekonomistica RBA Zrinka Živković-Matijević dodaje da zadržavaju optimizam vezan uz nastavak korištenja europskih sredstava koja bi trebala omogućiti nastavak rasta investicija unatoč visokoj neizvjesnosti i rastućim troškovima poslovanja u uvjetima stezanja monetarne politike.

U godini koja je pred nama analitičari RBA očekuju rast BDP-a od 2,5 posto, uz spuštanje prosječne stope inflacije na svega 3,3 posto. U 2024. je izgledan i nešto snažniji rast investicija koje se oslanjanju na europska sredstva koje su u manjoj mjeri osjetljive na okruženje neizvjesnosti.

– Naravno, sposobnost uspješnog povlačenja i korištenja sredstava ostaje rizik i u kratkoročnim i srednjoročnim projekcijama – dodaje Živković-Matijević. Nakon razmjerno jakog rasta u segmentu stanogradnje, prema kraju ove godine, a osobito u 2024. očekuju usporavanje.

POVEZANI ČLANCI:

Razvoj gospodarske situacije u hrvatskim najvažnijim trgovinskim partnerima u EU poziva na izraziti oprez i slabljenje inozemne potražnje, osobito iz Njemačke, Italije i Austrije.

– Smatramo da će rast noćenja i prihoda od turizma u 2024. usporiti i to kao posljedica usporavanja gospodarstva, prisutnih inflatornih pritisaka i rastućih kamatnih stopa, dodaju analitičari RBA. Industrija je već u recesiji te pada četiri kvartala zaredom.

Analitičari ističu da je izuzetno važno da Hrvatska iskoristi raspoloživa sredstva dostupna u okviru europskih programa, kao i da efikasno provede sve predviđene reforme.

– To je osobito važno uzimajući u obzir, još uvijek vrlo nisku stopu participacije radne snage, nepovoljne demografske i migracijske trendove te činjenicu da je ljudski kapital, njegova dostupnost i kvaliteta, jedan od glavnih izvora potencijalnog rasta – istaknuli su analitičari RBA u razgovoru s novinarima. O bankovnom sustavu analitičar Anton Starčević kaže da u kraćem roku ne očekuje promjene u kreditnim i depozitnim politikama banaka, kao ni u mjerama središnje banke. Višak likvidnosti zadržava ponudu kamata na štednju na niskoj razini, jer banke nemaju potrebe za privlačenje klijenata radi povećanja depozita.

– Uz mogućnost ostvarivanja nerizičnih prihoda od viška likvidnosti po godišnjoj stopi 4% kod središnje banke, apetit banaka za rizikom se znatno smanjio, kako za plasman u instrumente izložene cjenovnom riziku, tako i za plasman u kredite s višom razinom kreditnog rizika – dodaje Starčević. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Tomašević: Žute vrećice nismo uveli mi, već prijašnja vlast, u njih se bacalo svašta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije