Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reket ili kazna?

Reket ili kazna? - Kaznu za pušenje dao mu na komadu papira

racun
20.05.2010.
u 21:15

Inspektor me tri dana nazivao telefonom i pitao: Jeste li podmirili kaznu?, ispričao nam je ogorčeni ugostitelj

Kontrola zabrane pušenja u jednom se zagrebačkom kafiću prometnula u državni reket, optužuje čitatelj koji nam se obratio. Postupak inspektora eklatantan je primjer protuzakonitog postupanja i zloporabe položaja i ovlasti, potvrdio nam je Državni inspektorat.

1000 kuna ili sud
No Sanitarna inspekcija, čiji je inspektor obavio sporni nadzor, očitovala se tek suhim citiranjem zakona.

Inspektori koji su došli kontrolirati zabranu pušenja utvrdili su da gosti nepropisno puše na otvorenom, tendom djelomično zagrađenom prostoru. Ponudili su vlasniku da plati mandatnu kaznu u iznosu od 1000 kuna jer će u protivnom na sudu proći gore. Umjesto ovjerenog i potpisanog zapisnika, ostavili su mu polovicu rukom iskidanog papira formata A4 s brojem računa i iznosom koji treba uplatiti u državni proračun, a sljedeća tri dana inspektor je vlasnika kafića svakodnevno nazivao telefonom i pitao: "Jeste li podmirili kaznu?!"

– Bez ikakve potvrde o razlogu uplate, da li je osoba kažnjena i zašto, datuma, potpisa inspektora, samo je bitna uplata 1000 kuna u državni proračun. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Mislim da je to čisti reket – kaže ugostitelj koji je želio ostati anoniman.

U Državnom inspektoratu identificirali su da je riječ o sanitarnom inspektoru.

– To je eklatantni primjer protuzakonitog postupanja i zloporabe položaja i ovlasti te sramoćenja institucije u kojoj radi. Otkrivanjem ovakvih slučajeva pomogli biste i Državnom inspektoratu jer smo često, ne našom krivnjom, stigmatizirani za neprofesionalnost u poslu – poručili su iz DI-ja.

U Sanitarnoj pak nisu bili tako konkretni. Objasnili su proceduru, a pritom naveli da je člankom 22. Zakona o sanitarnoj inspekciji određeno kako je inspektor o obavljenom inspekcijskom nadzoru obvezan sastaviti zapisnik te jedan primjerak zapisnika obvezno uručiti stranci kod koje je obavljen inspekcijski nadzor. To je u ovom slučaju propušteno, no nismo dobili odgovor što će se s tim u vezi napraviti. Sanitarna nam je objasnila da 1000 kuna jest iznos mandatne kazne te ako odgovorna osoba ne plati kaznu na licu mjesta, daje joj se rok da dostavi dokaz o plaćanju ili se pokreće prekršajni postupak.

To nije dokument
– Papir na kojem su navedeni tek neki podaci nema formu službenog dokumenta – kazao je Ivica Štambuk, šef Odjela za organizaciju rada cehova Hrvatske obrtničke komore. U Udruženju ugostitelja Zagreb neformalno kažu da bi se zapitali za poslovnu sposobnost onoga tko plati kaznu na osnovi ovakvog papira.

Komentara 28

UM
Umjereni
22:12 20.05.2010.

Navedeni se ugostitelj ne mora brinuti. Pogreška u proceduri koja je protuzakonita i samim time nema nikakve kazne.

ZA
zaboravi
05:46 21.05.2010.

Provjera ziro racuna na papiru da se utvrdi koje vlasnik,a ako je drzava slaba im je procedura.Da se to pokaze u zapadnu evropu kako bi se smijali na drzavne funkcije,kako rade.Vjerovatno su mu naplatili pice pa je ljut nije znao sto da radi,vec da izblamira sam sebe.

UK
Ugo Kajvez
22:04 20.05.2010.

Primitivno, ne stručno i podložno korupciji, ... nema niš od toga dok u pratnji neidu UNIFORMIRANI policajci sa inspektorima .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije