Bez pritvora

Reno Sinovčić na slobodi usprkos policiji i tužiteljima

\'14.07.2010., Kneza Borne 2, Zagreb - Hotel Sheraton. Skupstina Hrvatskog nogometnog saveza. Reno Sinovcic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL\'
Sanjin Strukić/PIXSELL
10.09.2010.
u 09:15

Slično su i u Rijeci 2006. policija i tužitelji bučno prosvjedovali kad nije pritvoren odvjetnik Velimir Došen pa je u povodu žalbe pritvor ipak određen.

Reno Sinovčić ostaje na slobodi. Zadarski državni odvjetnik Ivan Galović potvrdio je da je odbijena žalba tužiteljstva na odluku o neodređivanju pritvora. Je li kontroverzni Reno Sinovčić (50) dobio popust kod zadarskih sudaca pa ga nisu pritvorili unatoč sumnji da je “pritiskao svjedoka” sprečavajući tako dokazivanje u slučaju pritvorenog Zlatka Lisice (32) iz Bibinja?

>>Županijski sud: Mi smo naložili snimanje Sinovčića”

Policija je neslužbeno, a zadarsko državno odvjetništvo i formalno protestiralo zbog odluke o nepritvaranju tvrdeći kako inače svjedoci nisu zaštićeni od njegova utjecaja.

Problemi, a dosje čist

Reno Sinovčić već je u Zadru imao više pravosudnih problema, ali njegov je dosje i dalje čist, pa je 2003. oslobođen optužbe za iznudu u vezi s kupoprodajom stana u ratnim vremenima te za zloporabu položaja kad je povratnik iz dijaspore Zlatko Anzulović Goldy povukao svoj prijašnji iskaz. Sinovčić je trenutačno svjedok u akciji Offside, HDZ-ov je predsjednik Općinskog vijeća Novigrada, vanjski suradnik NK Zadra i vlasnik lokalne zadarske medijske kuće VOX. U posljednjem slučaju spetljao se s pritvorenim Zlatko Lisicom iz Bibinja, koji je već proveo šest i pol godina u zatvoru zbog pljačke 2,5 milijuna kuna iz dostavnog vozila Dalmatinske banke. Bilo je to 2000., a novac nikad nije nađen. Doduše, ako Europski sud za ljudska prava potvrdi svoju odluku o protuzakonito pribavljenom dokazu, suđenje Lisici i njegovoj supruzi moglo bi se ponoviti.

Pritvor za Sinovčića tražen je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a sudac je procijenio, te sada izvanraspravno vijeće potvrdilo, kako te opasnosti nema.

Naime, policija je priložila tajne snimke razgovora Sinovčića i svjedoka o navodno nepostojećem dugu od 10.000 eura koji je Lisica pokušavao utjerati. Dakako, sada se postavlja pitanje jesu li policija i tužitelji pretjerano frustrirani neuspjesima u smještaju Sinovčića iza rešetaka. Što o tomu, iako je svaki slučaj specifičan, kaže sudska praksa? Slična se istražna afera u rujnu 2006. zbila u Rijeci kad su istražnom sucu zbog iznude 300.000 eura i sprečavanja dokazivanja privedena osmorica na čelu s Januzom Dervishijem. Kako ne bi utjecali na svjedoke, tada su svi pritvoreni, pa i privedeni samo zbog sprečavanja dokazivanja, osim riječkog odvjetnika Velimira Došena sumnjičenog da je protuzakonito pomagao svom branjeniku u “obradi svjedoka”. Policija se i tada požalila novinarima, a tužiteljstvo izvanraspravnom sudskom vijeću koje je onda odredilo pritvor i za odvjetnika koji je u međuvremenu otišao “na liječenje u Švicarsku”.

Uhićen na granici

Pri povratku je uhićen na granici i u pritvoru je proveo četiri dana dok nisu saslušani svi svjedoci. I Željko Sačić, bivši zamjenik zapovjednika specijalne policije, bio je u Zagrebu pritvoren dva mjeseca za istrage o zločinima u Gruborima da ne bi utjecao na svjedoke. Sačića se teretilo za sprečavanje dokazivanja te da po zapovjednoj odgovornosti nije spriječio, niti kaznio počinitelje. Profesorica Ekonomskog fakulteta Deša Mlikotin Tomić i još trojica kolega nisu pritvoreni u akciji Indeks, u kojoj su također postojale snimke razgovora.

Komentara 49

DU
Deleted user
10:42 10.09.2010.

kako je on sudio utakmice tako će i njemu za kriminal

MO
momak23
12:35 10.09.2010.

Optužbe su odbačene... To dokazuje da je ovaj čovjek nevin i da nema veze s tvrdnjama protiv njega...

PA
panco2
09:26 10.09.2010.

Zna se-HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije