Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TRAVNJU UPOZORAVAO

U Slovačkoj se dijeli sporna izjava koju je Fico objavio na Facebooku mjesec dana prije atentata

FILE PHOTO: Slovakia holds early parliamentary election
Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS
1/18
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.05.2024.
u 10:58

Potpredsjednik Vlade Robert Kalinak rekao je da su liječnici preko noći uspjeli stabilizirati Ficovo stanje i da su u tijeku postupci za daljnje poboljšanje njegova stanja

Slovački premijer Robert Fico danas je u "vrlo ozbiljnom", ali stabilnom stanju, nakon što je pogođen u pokušaju ubojstva, što je pokrenulo pitanja o Ficovom osiguranju, budući da je napadač uspio ispaliti pet hitaca iz neposredne blizine unatoč tome što je premijera pratilo nekoliko tjelohranitelja. Nakon jučerašnjeg napada, u stranim se medijima ponovno pojavila Ficova objava na Facebooku, objavljena 10. travnja. Naime, portal Novinky piše kako je Fico na snimci tada govorio o prijetnjama koje su upućene vladajućima.

“Čekam da se frustracija progresivaca potpirivana medijima pretvori u ubojstvo nekog od vladinih političara”, poručio je na Facebooku, aludirajući na ime trenutačno najveće oporbene stranke, Napredna Slovačka.

"Nakon subote definitivno smo potvrdili da se ne borimo protiv tabora drukčijeg mišljenja – borimo se protiv opasnih ljudi koji ne toleriraju drukčije mišljenje i sposobni su tolerirati svaku vrstu gluposti u borbi protiv nas", naveo je Fico 10. travnja na Facebooku.

Miriam Lapunikova, ravnateljica sveučilišne bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici, gdje je Fico primljen, rekla je da je premijer bio podvrgnut petosatnoj operaciji s dva kirurška tima koji su zbrinjavali višestruke rane od vatrenog oružja. "U ovom trenutku njegovo stanje je stabilizirano, ali je doista vrlo ozbiljno, bit će na odjelu intenzivne njege", rekla je novinarima. “Pacijent je imao više prostrjelnih rana”, rekla je, zamolivši medije da poštuju Ficovu privatnost.

Potpredsjednik Vlade Robert Kalinak rekao je da su liječnici preko noći uspjeli stabilizirati Ficovo stanje i da su u tijeku postupci za daljnje poboljšanje njegova stanja. "Nažalost, stanje je i dalje vrlo ozbiljno zbog komplicirane prirode rana, ali svi želimo čvrsto vjerovati da ćemo uspjeti kontrolirati situaciju", rekao je.

VEZANI ČLANCI:

Pucnjava je prvi veliki pokušaj atentata na europskog političkog čelnika u više od 20 godina i potaknula je međunarodnu osudu, a politički analitičari i zastupnici rekli su da je to pokazatelj sve grozničavije i polariziranije političke klime diljem kontinenta.

Naoružani napadač pucao je u Fica (59) tijekom posjeta središnjem slovačkom gradu Handlovi, ostavljajući premijera u kritičnom stanju. Slovački mediji izvijestili su da je 71-godišnji napadač bivši zaštitar u trgovačkom centru, autor triju zbirki poezije i član Slovačkog društva pisaca.

 

GALERIJA Dan koji će Slovačka pamtiti: Izvršen atentat na Roberta Fica
FILE PHOTO: Slovakia holds early parliamentary election
1/28

Komentara 8

TR
trpimir2022
15:08 16.05.2024.

Profesionalno izveden atentat u maniri najuglednijih obavještajnih službi zapada.

PA
pasodoble12
13:44 16.05.2024.

Tom svojom izjavom Fico je i dokazao spregu EU politike i medija i žestokog forsiranja jednoumlja, koje eskalira i evo, dovodi i do situacoje da se puca u neistomišljenike. Kuda ide ovaj svijet?!

RI
Rizlman
16:30 16.05.2024.

Pa, nakon što se dogodilo, po mom mišljenju ta izjava više nije i ne može biti sporna. Upravo suprotno. Prije događaja ta izjava se mogla kvalificirati tako, ali nakon događaja izjava je nesporna, odnosno o njoj nema spora odnosno predsjednik slovačke vlade rekao je istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije