Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simpatični plavo-žuti robot mogao bi biti spas za mnogu teško bolesnu djecu

Robot Cosmo liječi i autizam

24.03.2009.
u 21:40

Šestogodišnji Kevin Fitzgerald iz američke savezne države Maryland i njegov prijatelj robot Cosmo mogli bi donijeti novu nadu u normalniji život djeci u svijetu koja boluju od autizma, cerebralne paralize i drugih poremećaja u razvoju.

Kevin je, kad je bio u dobi od samo godinu i pol, počeo pokazivati prve znake dispraksije, poremećaja u učenju i razvoju čija je glavna karakteristika da mozak ne može poslati mišićima i tijelu poruku o tome što želi učiniti.

Presudna godina
Kevinova majka kaže da njegovo tijelo nije moglo činiti ono što je on želio, teško je koordinirao pokrete, nije mogao izgovarati suglasnike, povezivati uzrok i posljedicu. No, plavo-žuti robot Cosmo, visok samo pola metra, s kojim se Kevin druži već gotovo pet godina, u posljednjih godinu dana toliko je pomogao dječaku da se njegova majka nada da će on krenuti u redovitu školu.

Cosmo mu je pomogao da nauči kontaktirati s vanjskim svijetom, učinio ga je sposobnim da slijedi neka uobičajena pravila, uvelike poboljšao njegovu koordinaciju pokreta, naučio ga da povezuje uzrok i posljedicu, pomogao mu da nauči slova i brojeve, pa čak i da napiše svoje ime. Majka Patty kaže da sada obitelj može ići zajednički u restoran, što prije nije bilo moguće jer je Kevin bacao pribor za jelo i posuđe i nije razlikovao žlicu od svoje ruke.

Cosmo je u osnovi vrlo jednostavan robot programiran da reagira na pokrete tijela i na glas, no ima i “kontrolnu ploču” s četiri raznobojna svjetleća tastera koje samo dijete može pritiskati. On zna gestikulirati, reproducirati cijele govorne fraze, kretati se ako za to dobije naredbu, a usto Kevinu daje izravne upute kako da obavi neki zadatak te ga pohvaljuje kada to ispravno učini.

Izlaz iz autizma
Liječnici kažu da Cosmo djeci oboljeloj od cerebralne paralize može pomoći da razviju neke vrste pokreta koje su dosad vrlo teško razvijala klasičnom fizioterapijom. Na klinici Mayo Cosma ubrzano usavršavaju, pa će on u budućnosti još bolje pomagati oboljeloj djeci da poboljšaju motoriku i ojačaju mišiće.

Autističnoj djeci taj atraktivni prijatelj u međusobnom druženju pomaže da nauče komunicirati s ljudima i da nauče živjeti u zajednici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije