Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAORUŽANE SKUPINE

Ruske regije su 'aktivne borbene zone'? 'Riječ je o građanima koji oružjem brane svoja prava'

Fire and smoke rise following a drone attack in a place given as Vinnitsya region
Foto: Serhiy Borzov via Telegram/REUTE
1/3
15.03.2024.
u 06:50

Vjačslav Gladkov, guverner ruske oblasti Belgorod izjavio je ranije da su dvije osobe ubijene, a najmanje 20 ozlijeđeno u napadima ukrajinskih oružanih snaga unutar granice. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je spriječilo napad ukrajinske vojske.

Viši dužnosnik ukrajinske obavještajne službe izjavio je u četvrtak da naoružane skupine, koje se navodno sastoje od Rusa koji se protive Kremlju, provode upade na ruski teritorij, pretvorivši dvije pogranične regije u "aktivne borbene zone". Tri skupine sa sjedištem u Ukrajini ranije su se oglasile o tome da provode oružane operacije u ruskim regijama Belgorod i Kursk, tražeći od tamošnjih stanovnika da evakuiraju gradove i sela radi vlastite sigurnosti.

"Regije Kursk i Belgorod sada su područje aktivnih borbenih akcija. To je ono što potvrđujemo. I kao što su izjavili volonteri i pobunjenici, riječ je o građanima Rusije koji, nemajući druge mogućnosti, oružjem brane svoja građanska prava protiv Putinovog režima", rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe GUR na nacionalnoj televiziji.

Vjačslav Gladkov, guverner ruske oblasti Belgorod izjavio je ranije da su dvije osobe ubijene, a najmanje 20 ozlijeđeno u napadima ukrajinskih oružanih snaga unutar granice. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je spriječilo napad ukrajinske vojske. 

VEZANI ČLANCI

Gladkov je kasno navečer u četvrtak objavio na Telegramu da je krenuo u pogranične ruske okruge, točnije u grad Kozinka, kako bi doznao iz prve ruke o tim događajima. Ruski vojni blogeri ranije su izvijestili da su ruski padobranci poslani u grad. Guverner regije Kursk Roman Starovoit naveo je na Telegramu da "ukrajinski teroristi nisu prestali s pokušajima da dovedu diverzante na naš teritorij".

Jedna od tri oružane skupine, Legija slobode Rusije objavila je na Telegramu da s obzirom na "ograničenu vojnu operaciju" koja se provodi u dvije regije, traži od stanovnika određenih gradova da napuste to područje. Drugi Sibirski bataljon, pak, objavio je da je "raspoloženje panike u gradu Grajvoron, pokraj Kozinke, te da su automobili čekali u redu za odlazak". Te dvije skupine ranije ovog tjedna izvijestile su o pokretanju prekograničnog upada.

Ruski dužnosnici u prošlosti su te skupine smatrali marionetama ukrajinske vojske i američke CIA-e, za koje Moskva kaže da pokušavaju potaknuti kaos u Rusiji. U prošlosti su Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus preuzimale odgovornost za prekogranične napade na Rusiju iz Ukrajine.

FOTOGALERIJA Opasna droga Galaxy pojavila se u Međimurju, policija provela akciju: 'To je čista kemija!'

Fire and smoke rise following a drone attack in a place given as Vinnitsya region
1/15
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:34 15.03.2024.

Trima ruskim nacionalističkim skupinama pridružila se i četvrta skupina koja se bori za Čečensku Republiku Ičkeriju. Sveukupno je u sve 4 skupine oko 3.000 boraca. Ruske reakcije su mlitave. Prvo nisu reagirali niti vojno niti informativno. Ruski građani nisu niti obavješteni o prodoru nacionalističkih skupina. Zatim su Rusi najavili slanje brzotransportnih postrojbi iz sastava zrakoplovnih snaga u područje prodora (padobranskih?). Šire se i lažne vijesti da je Novgorodu spušten ukrajinski desant putem helikoptera. To je rezultat informacijske tišine o upadu u Rusiju, pa kada nema stvarnih službenih i istinitih vijesti pojavljuju se prekomjerne i uglavnom izmišljene glasine. Moja osobna procjena je da će već sutra početi povlačenje tih snaga u Ukrajinu, svoje su postigli u okviru svojih mogućnosti, ne treba relativno slabo opremljene snage baciti u frontalne borbe s nadmoćnijim protivnikom. Ova proširena diverzija dala je svoje rezultate, nema snage za više.

FU
Fusnota
14:39 15.03.2024.

Odlično, na sličan način su rusi krenuli sa agresijom na Ukrajinu.

TR
trpimir2022
09:01 15.03.2024.

Možeš mislit, radi se ograđanima koji oružijem brane svoja prava, kao oni na Kapitolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije