Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČEO RAMAZAN

Samo gladan može razumjeti gladnoga i žedan žednoga

aziz hasanovic
Marko Jurinec/Pixsell
20.07.2012.
u 08:55

Živimo u svijetu gdje je sve više gladnih, žednih, obespravljenih, protjeranih sa svojih ognjišta i sve više onih koji umiru od gladi i raznih oblika nepravde, poručio je muftija Hasanović

Samo gladan može razumjeti gladnoga i samo žedan može razumjeti žednoga, poručuje novi muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović u svojoj ramazanskoj poruci, koja je danas objavljena na početku za muslimane svetoga mjeseca ramazana, tijekom kojega poste i za danjega se svjetla suzdržavaju od hrane i pića.

– Prigoda je to da ukrotimo svoje strasti, ojačamo vjerovanje i s iskrenim pokajanjem pristupimo izvršavanju svih pet propisanih dužnosti šehadeta, molitve, posta, zekata i hadža – poručio je muftija Hasanović naglašavajući kako je mjesec ramazan mjesec početka objave Kurana, ali i "mjesec posta koji podrazumijeva potpunu apstinenciju od jela, pića, pušenja i svih užitaka od zore pa do zalaska sunca".

– Institucija posta u islamu ima svoju vjersku, odgojnu, zdravstvenu, moralnu i socijalnu dimenziju. Kao vjernice i vjernici moramo se zapitati  ostvarujemo li svojim postom sve navedene dimenzije – poručuje ef. Hasanović posebno naglašavajući dimenziju posta.

– Nažalost, živimo u svijetu gdje je sve više gladnih, žednih, obespravljenih, protjeranih sa svojih ognjišta i sve više onih koji umiru od gladi i raznih oblika nepravde i neravnomjerne raspodjele Božjih dobara – poručuje muftija Hasanović pozivajući sve vjernike da pokažu svoje suosjećanje s potrebitima te citira poslanika Muhameda da "nije vjernik onaj tko zanoći sit, a njegov je susjed gladan".

– Ova i slične poruke jasno upućuju da se vjera i bogobojaznost upotpunjuju žrtvovanjem i izdvajanjem za opće potrebe nemoćnih po načelu 'tvoje je ono što udijeliš' – poručio je muftija Hasanović u svojoj prvoj ramazanskoj poruci otkako je na čelu Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Komentara 17

ZS
zalosna-sova
10:22 20.07.2012.

Bogobojaznost ???LoL...........ovce drhte od straha.

MO
montyphyton
10:26 20.07.2012.

beeee..beeeeee.. beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

DU
Deleted user
09:05 20.07.2012.

A sto vi, katolicka, pravoslavna i ostale crkve cinite da se to promijeni? Raspirivanje mrznje zbog razlicitosti vam se ne broji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije