ispitivanje u beču

Sanader ispitan o pranju novca, odbacio je sve optužbe

\'18.11.2010., Sabor RH, Zagreb - Press konferencija Ivo Sanader. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL\'
S. Strukić/PIXSELL, arhiva
23.12.2010.
u 14:57

Za pranje novca tereti se i jedna osoba koja je u rodu s bivšim hrvatskim premijerom te osoba koja nije s njim u rodbinskoj vezi

- Državno tužiteljstvo danas prijepodne ispitalo je gospodina Sanadera videovezom o sumnjama da je prao novac u Austriji. Očitovao se po svim točkama prijave i odlučno odbio sve navode u kojima ga se sumnjiči da je prao novac, rekao je za Večernji list glasnogovornik Središnjeg austrijskog Državnog tužiteljstva nadležnog za korupciju u Beču Fridrich König nakon ispitivanja iz pritvora na relaciji Beč - Salzburg. Glasnogovornik je dodao kako je Sanader od bečkog Državnog tužiteljstva zatražio novi termin za još jedno svjedočenje, potuživši se da „nije imao dovoljno vremena da se pripremi za ispitivanje“.

Novo ispitivanje u siječnju

König je istakao kako se bivšem premijeru izašlo u susret i da će novo ispitivanje biti u siječnju 2011. godine. Dodao je da još nije dogovoren novi termin saslušanja i da se još ne zna hoće li to biti početkom, sredinom ili krajem siječnja. Na upit bi li to moglo otežati i odužiti postupak Sanaderova izručenja Hrvatskoj, glasnogovornik nije htio odgovoriti. Jedino što, kako je rekao, može ponoviti jest da se uz Sanadera za pranje novca tereti i jedna osoba koja je u rodu s bivšim hrvatskim premijerom te treća osoba koja nije u rodbinskoj vezi s njim. Istragu u slučaju Sanader pokrenulo je Državno tužiteljstvo u Innsbrucku nakon prijave sumnje jedne tirolske banke da je prao novac.

Tako iz dana u dan slučaj Ive Sanadera u Austriji postaje sve kompliciraniji, a pitanje njegova izručenja Hrvatskoj sve neizvjesnije s obzirom na to da austrijsko pravosuđe i slučaj pranja novca ima prioritet pred hrvatskim zahtjevom za Sanaderovo izručenje.

Sanader osumnjičenik za pranje novca

U slučaju podizanja optužnice protiv Sanadera za pranje novca, teoretski je moguće da istražni sudac Bečkog zemaljskog suda za kaznena djela stavi Sanadera pod istragu i zatraži da se ga prebaci iz ekstradicijskog pritvora u Salzburgu u istražni zatvor u Beču, rekao nam je König.

Prema njegovim riječima, Sanader je osumnjičenik, ali nije optužen. Austrijska novinska agencija APA javlja da Državno tužiteljstvo nije u ponedjeljak, nakon prvog ispitivanja, dalo nalog za Sanaderovo sprovođenje u istražni zatvor.

- Sanader se pokazao posve kooperativnim, i oko svega se zauzeo stav, rekao je König za APA-u. Dodao je kako postoji mogućnost da prigodom ponovnog saslušanja u siječnju istražitelji osobno posjete Sanadera u salzburškom pritvoru. APA također navodi da je Sanader bečkim državnim tužiteljima rekao da „cjelokupna njegova imovina potječe iz legalnih prihoda“.

Bivši premijer Božić će provesti u pritvoru

Isti izvor navodi da će se više o Sanaderovu (ne)izručenju Hrvatskoj moći saznati na saslušanju u Salzburgu, vezanom uz ekstradicijski postupak, sazvanom u ponedjeljak, 27. prosinca, te će bivši premijer morati provesti Božić u pritvoru.

- Na Badnjak kod nas nema posebnog programa, napomenuo je za APA-u direktor zatvora Dietmar Knebel, dodavši da je božićna misa, na kojoj su bili također i hrvatski zatvorenici, iz organizatorskih razloga, održana već u ponedjeljak. APA navodi kako salzburški pravosudni krugovi drže vrlo vjerojatnim da će Sanaderu do daljnjega biti produžen ekstradicijski pritvor. U slučaju da Sanader pristane na pojednostavljeni postupak izručenja, austrijsko ministarstvo pravosuđa u Beču moglo biokončati ekstradicijski postupak za dva do tri tjedna, navodi agencija i dodaje kako bi ga pristanak na takav vid izručenja mogao spasiti od daljnjih optužaba hrvatskog pravosuđa.

Sanader u Austriji nema prijavljen boravak

U protivnom, o (ne)izručenju u normalnom službenom postupku, morat će odlučiti sudac Zemaljskog suda u Salzburgu, a na odluku se Sanader, u slučaju nezadovoljstva, može žaliti Visokom zemaljskom sudu u Linzu, što bi, kako piše, produžilo njegovo izručenje Hrvatskoj za nekoliko tjedana. Agencija navodi da u Sanaderovu slučaju nije moguće zamijeniti pritvor za izlazak na slobodu uz nošenje tzv. elektronskih lisica na nogama i svakodnevno javljanje policiji jer bivši hrvatski premijer nema u Austriji prijavljen boravak. Državnom je tužiteljstvu, naime, poznata samo njegova stara adresa iz studentskih dana u Innsbrucku, koja još uvijek nije izbrisana iz evidencije. Sanader je u austrijskom pritvoru u Salzburgu od 10. prosinca kada je uhićen temeljem hrvatske tjeralice.


>>Sanader s dubokim podočnjacima, iscrpljen, ali i dalje odrješit i bahat

Ključne riječi

Komentara 52

V4
Vladimir12-4
10:43 24.12.2010.

standup Pa sta si to otkio tek danas ili to kazes odkad HDZ gubi rating. Politika je oduvjek bila kurvai to je nasljedstvo od crkve.

OB
-obrisani-
15:41 23.12.2010.

IVEK je uzeo pare a nije -PODJELIO,ahahhaahah zato ga ganjaju i iz EU a i iz Hrvatske::AMERIKE itd...

ST
standup
00:09 24.12.2010.

politika je kurba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije