Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Šest godina Udruga Most pružila krov za 268 ljudi

otv-sigurno-txt.jpg
import
05.11.2006.
u 17:24

Šest godina Udruga Most za splitske je beskućnike predstavlja sigurno utočište. Upravo je toliko vremena prošlo od otvaranja Prihvatilišta za muškarce beskućnike na Zlodrinoj poljani, dok žene beskućnice imaju stambenu zajednicu na Mejašima otprije tri godine. Za to vrijeme suh i topao ležaj u prihvatilištu pronašlo je 268 splitskih beskućnika i skitnica, od kojih 41 žena.

Muškarci beskućnici uglavnom su u dobi između 30 i 60 godina, a žene između 20 i 40. No smještaj je potražilo i 14 muškaraca te dvije žene starije od 50 godina. Većina muškaraca nema završenu osnovnu školu, a većina žena ima stručnu naobrazbu. Radnog staža nemaju. Ipak, dvojica muškaraca fakultetski su obrazovani, a jedna žena na ulici je završila nakon 30 godina rada.

U oba prihvatilišta imaju 21 korisnika, a hranom i novcem pomažu još njih 40. Pet ih je alkoholičara, a narkomane odbijaju. Voditelj prihvatilišta Drago Lelas ističe kako cilj udruge resocijalizirati beskućnike, pomoći im pri traženju posla i postavljanju na vlastite noge.


Beskućnici danju lutaju Splitom

Prihvatilište za muškarce otvoreno je od 20 do 8 sati. Tijekom zime otvaraju u 17 sati, a u slučaju iznimne hladnoće, zahvaljujući volonterima i civilnim ročnicima, otvoreni su cijeli dan. Prihvatilište ima 96 kvadrata, a tijekom zime udome čak 22 korisnika. Prihvatilište za žene beskućnice organizirano je kao stambena zajednica, tako da korisnice mogu boraviti cijeli dan (uz svakodnevni nadzor), što se pokazalo kao bolji, ali i zahtjevniji način rada. Lelas kao najveći nedostatak prihvatilišta za muškarce ističe nedostatak dnevnog boravka, pa su oni osuđeni na svakodnevno lutanje po ulicama. Veliki je problem i to što u Splitu ne postoji javna kupaonica. (sv)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije