Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavnik ADAC-a:

Sezona 2024. može biti i bolja od ove, pazite na cijene

Jesenski ugođaj u Splitu koji je i dalje pun stranih turista
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
10.11.2023.
u 19:00

Ministrica Brnjac: Nijemcima sunce i more više nisu ključan motiv, nego putuju zbog prirode i aktivnog odmora

Gospodarska situacija u zemlji utjecat će na putovanja Nijemaca u 2024., ali oni neće odustati od putovanja. Možda će na odmoru ostati deset umjesto 14 dana, svakako su osjetljiviji na cijene nego prije, ali i dalje će inzistirati na kvaliteti. Kakvi su izgledi hrvatskog turizma za 2024. godinu? Dobri. Možda i bolji nego ove godine, ali sve će ovisiti o cijenama, točnije o omjeru vrijednosti za novac, kazao je u četvrtak na Danima turizma u Rovinju Karlheinz Jungbeck, predsjednik za turizam njemačkog autokluba ADAC, s kojim Hrvatska od 2021. ima sporazum o suradnji.

Gost iz Njemačke otkrio je i da je hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dobitnica visokog ADAC-ova priznanja, Kristofor medalje, za dobru suradnju, punu povjerenja između ADAC-a i RH, ali i za veliko osobno zalaganje za razvoj održivog turizma u Hrvatskoj. Nijemci su najbrojniji hrvatski gosti, dosad ih je bilo 3,5 milijuna i 11 posto više nego 2019., a vjeruje se da se odlični rezultati uvelike mogu zahvaliti upravo suradnji s utjecajnim ADAC-om.

– U kampovima je bilo čak 27 posto više njemačkih gostiju nego 2019. – potkrijepila je ministrica Brnjac. – Suradnju s ADAC-om želimo ojačati. Nijemci su nam jako važni, a pokazuje se da im sunce i more više nisu ključan motiv, nego da putuju zbog prirode i aktivnog odmora. Pritom raste interes za putovanja izvan sezone, posebice u studenom, što se poklapa s našom težnjom za cjelogodišnjim, ravnomjernije raspoređenim turizmom.

Kada gosti dođu dogodine, u Hrvatskoj će već biti na snazi zakon u turizmu koji bi trebao obuzdati apartmanizaciju. Kako bi uz taj novi alat, koji će lokalnim vlastima i turističkim zajednicama omogućiti da više nego dosad upravljaju turizmom na svom području, sezona 2030. mogla izgledati u najrazvijenijim jadranskim destinacijama? Cilj je zeleni, kvalitetan, cjelogodišnji turizam, uključujući unutrašnjost zemlje, ali, kako su se u Rovinju suglasili gradonačelnici Rovinja, Pule i Dubrovnika, bez novih apartmana.

POVEZANI ČLANCI:

– Rovinj ima 19.000 kreveta u hotelima i čak 28.000 u obiteljskom smještaju. Samo u zadnjem navratu u našem gradu legalizirano je 3000 objekata, od kojih se čak 1500 do 1700 iznajmljuje. Bespravno se gradi i dalje. Zakon o turizmu je više nego dobrodošao, ali, osim toga, na lokalne vlasti treba prebaciti odgovornost i izvršne ovlasti za ilegalnu gradnju te za nekomercijalni smještaj koji se iznajmljuje na crno – kaže rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić također smatra da Puli trebaju novi hoteli, nikako apartmani, ali, kaže, čeka plan upravljanja koji će precizirati brojke. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kaže da u Dubrovniku nema mjesta za nove apartmane te da se Grad u izvansezoni okreće sportskom turizmu. 

>> VIDEO Hrvatice od ranog jutra čekale u redu: Krenula pomama za kolekcijom lansiranom u suradnji s poznatim brendom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije