Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepovoljan zakup

Sisak s Eklatom traži način kako raskinuti ili preinačiti ugovor

'zaostrog_jag_sis_270813'
Jasmina Grgurić/VLM
28.08.2013.
u 09:45

Najbolje bi bilo da u Zaostrogu rade Siščani, kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček

Grad Sisak 2007. uložio je gotovo deset milijuna kuna u obnovu odmarališta u Zaostrogu, nakon čega je objekt dao u petogodišnji zakup splitskoj tvrtki Eklata po izrazito nepovoljnim uvjetima.

Siromašni kao donacija

Bivši gradonačelnik Dinko Pintarić lani je najavio mogućnost prodaje, no umjesto toga s Eklatom je u srpnju potpisao ugovor o nastavku zakupa, mimo javnosti i bez natječaja te za samo 1200 kuna mjesečno te ukupno 176 sedmodnevnih pansiona za školarce s područja Siska te općina Martinske Vesi i Sunje kao suvlasnika. Kriterij izvrsnosti pri odabiru učenika daleko premašuje ugovorom predviđene kapacitete, dok je onaj socijalni uveden tek nedavno te obuhvaća samo 20 mališana čiji smještaj zakupoprimac tretira kao - donaciju. Uz sve, odmaralište funkcionira po modelu slobodnog tržišta, a prvenstvo u rezervacijama ili povoljnije uvijete ostali mladi Siščani - nemaju. Također, Eklata se jedina javila na natječaj prije pet godina, vjerojatno jer je i jedina u kratkom roku mogla dobiti potrebne potvrde o registraciji za aktivni odmor djece i mladih uz edukaciju kroz školu stranih jezika, sportski i kreativni kamp te turizam za sportske klubove, udruge umirovljenika i ostale goste, što su bili uvjeti natječaja.

Pola milijuna kuna?

– O svom trošku obavljamo adaptaciju i opremanje objekta, uređujemo igralište i okoliš. Zakupnina je ugovorena u uslugama, a tek simbolično u novcu. Osmodnevni aranžman sadrži sedam punih pansiona uz cjelodnevne programe, a cijena je 2.289 kuna, što za ukupno besplatnih 176 aranžmana za općine i Grad daje protuvrijednost od 402.846 kuna godišnje, a uz ugovorene obaveze do pola milijuna kuna – kazao je svojevremeno direktor Jurica Glavina. No, da je riječ o i te kako unosnom poslu, svjedoče i na stotine tisuća kuna dodatno ulaganih iz proračuna, kao i poslovanje tvrtke na milijunskoj bazi godišnje. S druge strane, gradu Sisku trebat će gotovo 30 godina samo da vrati uloženo, a kamo li ostvari interes u vlastitom odmaralištu.

– Natječaj je trebao biti raspisan, a najamnina i broj djece su premaleni. S pravnicima nalazimo način kako raskinuti ugovor ili ga barem modificirati, a najbolja opcija bila bi raskid tako da upravljanje preuzme ŠRC, da u odmaralištu rade i upravljaju Siščani te da svako dijete barem jednom dođe ljetovati u Zaostrog, a sve socijalne kategorije da imaju istu mogućnost. Nismo u situaciji da omogućujemo privatnicima zarađivati velike novce nauštrb nečega što su naši roditelji odvajali doprinosima, uz sva uložena sredstva u objekt- kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije