BiH je izabrala

Skoro sve stranke pobjednici jer će biti u jednoj od 14 vlada

izbori
Stojan Lasić/VLM/PIXSELL
03.10.2010.
u 23:30

Hrvatske stranke moraju se dogovoriti ili će za njih odlučivati Bošnjaci 
i Srbi. Posljednja brana marginalizaciji Hrvatima su upravo županije.

Tek sada počinju pravi problemi u Bosni i Hercegovini: kako ustrojiti novu vlast čiji je krajnji odraz nakon općih izbora heterogen sastav “pobjednika” koji dolaze iz tri naroda, dva entiteta i deset županija? Po rezultatima vlast bi trebali krojiti SDP BiH kao predstavnik “građanske” opcije, koji ipak dominantno podržavaju bošnjački birači, isključivo srpski orijentirani Dodikov SNSD te HDZ BiH koji zagovara ustroj zasebne hrvatske federalne jedinice. Pred sličnim izazovima bili su pobjednici i nakon posljednjih izbora 2006. godine kada je uspostavljena državna vlada koja je najmanje uspjela napraviti otkako je uspostavljen mir u Daytonu 1995. godine.

Još četiri godine svađa?

Vrlo je složena procedura biranja državne vlade koja mora dobiti potrebnu većinu iz hrvatsko-bošnjačke Federacije, ali i Republike Srpske. U 42-članom Zastupničkom domu Parlamenta BiH iz Federacije se biraju 24, a iz Republike Srpske 14 zastupnika koji mogu blokirati donošenje svih zakona ako procijene da su na štetu srpskog naroda. Slično je i s Federacijom BiH gdje bi se zajedno mogla naći prilično komplicirana koalicija koja do sada nije zajedno dijelila vlast. Naime, SDP će partnere morati potražiti među izrazito nacionalno orijentiranim strankama, ili će pak ovu stranku skupina manje brojnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka istisnuti iz vlasti unatoč dobrome rezultatu.

U deset županija, napose pet gdje su Hrvati dominantni, također će za sastavljanje vlasti trebati mnogo energije jer nitko neće imati apsolutnu većinu. Ovakav odnos snaga jamči da će tri razine vlasti u BiH – država, entiteti, županije – ili čak 14 raznih vlada i sljedeće četiri godine provesti u svađama, podjelama i opstrukcijama.

Pojednostaviti ustroj

Problem BiH ne može se otkloniti u stalnim treninzima demokracije koji se odvijaju svake dvije godine, bilo da je riječ o općinskim, predsjedničkim ili izborima za predstavnička tijela, ističu brojne nevladine organizacije i strane “think-tank” organizacije. Zbog toga se najavljuju ustavne promjene već sljedeće godine pod palicom SAD-a i EU. Kao jedan od uspješnih recepata međunarodna krizna skupina za korak naprijed predložila je da se prvo pojednostavi ustroj Federacije BiH smanjivanjem broja od deset županija. No, to bi u velikoj mjeri utjecalo na slabljenje položaja Hrvata i jačanje Bošnjaka koji sada mogu donositi najvažnije ekonomske i političke odluke nadglasavajući Hrvate. Posljednja brana marginalizacije Hrvatima su upravo županije. Ako se dogovore, mogu ojačati svoj položaj. U suprotnom sudbinu će im određivati brojniji Bošnjaci i Srbi.

Ključne riječi

Komentara 2

NE
neni
14:24 04.10.2010.

Smiješne države ..14 Vlada i sve stranke pobjednici a njihovi građani gubitnici.

MA
MagicSerb
13:45 04.10.2010.

Sa Dodikom i Radmanovićem na čelu Srpske i Srba u prćiji, ista je osuđena minimum na status quo, a ako bude sreće i na konačni raspad. Ovi su zapeli za preslagivanje Federacije kako bi Hrvatima olakšali put za islamizaciju ili svtaranje trećeg entiteta i time konačno mirno razilaženje iz ove besmislene države koju niko ne voli i niko skoro ni ne želi. Srpska je Srbija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije