BELAMARIĆ OPTUŽUJE:

'Slovenci mogu u svakom trenutku znati gdje love naši ribari'

boris belamarić
10.05.2013.
u 15:56

Iz ministarstva tvrde da im je Belamarićeva tvrtka svojim neodgovornim i neprofesionalnim postupcima nanijela materijalnu i moralnu štetu

Na aktualcu "Pitaj Vladu" mali poduzetnik Boris Belamarić iz tvrtke Telefon d.o.o. upozorio je na nepravilnosti u javnoj nabavi u Ministarstvu poljoprivrede. Belamarić tvrdi da je osam puta "srušen" natječaj za satelitsko praćenje hrvatskih ribarica, čime se pogoduje tvrtki Ema iz Celja, koja je prodala 220 niskokvalitetnih uređaja za praćenje ribarica Ministarstvu prije nekoliko godina po cijeni od 3800 eura po komadu, iako je realna cijena oko 2400 eura. Iza svega stoji Luka Živanović, koji "vedri i oblači" ministarstvom godinama, kaže Belamarić.

– Zbog pogodovanja jednoj tvrtki upitan je nacionalni interes jer Slovenci mogu u svakom trenutku znati gdje i kada love naši ribari, odnosno sutra kad nestane granica gdje se isplati loviti ribu – kaže Belamarić koji se požalio da ne može dobiti odgovor iz Ministarstva financija.

Zakopani u rovove

– Događa se da se neki ljudi zakopaju u rovove i ni makac iz njih, a moj je posao izvući ih – komentirao je Grčić te istaknuo da je neprimjereno da nema odgovora iz Ministarstva.

Na Belamarićev napad danas su priopćenjem reagirali iz Ministarstva poljoprivrede, iznoseći opsežan kronološki pregled više natječaja za nabavku spomenutih uređaja. Između ostalog navode kako se od tri ponuditelja koji su se javili na natječaj pokrenut 2010. godine, a to su Končar, Telefon i Ema, samo slovenska tvrtka odazvala u roku za dokazivanje slanja signala testnih uređaja.

Nisu prošli na testiranju

"Ovlašteni predstavnici Končar d.o.o. i Telefon d.o.o. nisu se odazvali pozivu i nisu dokazali funkcionalnost svoga sustava u smislu da nisu poslali signale na sustav naručitelja, a što je traženo natječajnom dokumentacijom naručitelja na koju nije bilo primjedbi. Radi osiguranja transparentnosti i pravovaljane odluke naručitelj je, s obzirom na to da ne raspolaže kvalificiranim kadrom, na svoj trošak, a uz privolu svih triju ponuditelja, dao testirati uređaje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u svrhu provjere tehničkih parametara nuđenih uređaja i utvrđivanja sukladnosti s tehničkim specifikacijama traženima u natječajnoj dokumentaciji. Končar d.o.o odustao je od provjere, a Telefon d.o.o. nije prošao na navedenom testiranju. Žalbeni navod Telefona d.o.o. po gore navedenom postupku nabave Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) dva puta je odbila", stoji u priopćenju.

Telefon je pobijedio na postupku za nabavu 250 komada VMS-uređaja 2012. godine, a u listopadu iste godine sklopljen je ugovor s Telefonom za isporuku 150 komada uređaja. Međutim, kninska tvrtka nije u roku ni isporučila ni instalirala nijedan od ugovorenih uređaja, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, dodajući kako im je Telefon "svojim neodgovornim i neprofesionalnim postupcima nanio materijalnu i moralnu štetu".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije